Sărmăluțe vegane

Crăciunul acesta a fost unul deosebit pentru mine deoarece a fost primul Crăciun vegan. Cred că o să îmi amintesc mereu Crăciunul lui 2020 deoarece a fost Crăciunul în care mama mea a acceptat într-un totul “toanele” mele, chiar dacă nu le înțelegea. Împreună am făcut rețeta de mai jos și cred că va fi rețeta pe care o să o fac negreșit la fiecare sărbătoare de acum înainte.

Ingrediente

  • 300g tocată Naturli (atât e o pungă)

  • o cană de orez

  • 2 cepe

  • 2 morcovi mari

  • 4 ciuperci mari (din acelea de pus pe grătar) sau 8 ciuperci mici

  • 3 linguri ulei de măsline

  • sare și piper

  • o linguriță ce cimbru uscat

  • o conservă roșii la borcan (eu când am la îndemână folosesc mixul făcut de mama de roșii și ardei la borcan care este pur și simplu delicios)

  • o varză mare

  • 2 foi de dafin

Mod de preparare

  • Începem prin a pregăti legumele: tăiem ceapa cuburi, dăm morcovul pe răzătoare și taiem ciupercile cuburi.
  • Luăm o tigaie încăpătoare și punem la încălzit cele 3 linguri de ulei de măsline. Când s-a încălzit uleiul, punem ceapa și o călim bine. După ce s-a călit adăugăm cimbrul și morcovul și mai călim puțin. Când s-a înmuiat și morcovul punem ciupercile și un praf de sare. Este foarte important sa punem praful de sare acum doarece ajută ciupercile să scadă bine. Imediat ce s-au înmuiat ciupercile adăugăm orezul și amestecăm. În acest punct nu ar trebui să mai fie lichid aproape deloc în tigaie, motiv pentru care adăugăm tocata Naturli. Dacă a mai rămas puțin lichid, mai lăsăm puțin pe foc să îl absoarbă orezul și de abia apoi adăugăm tocata. Adăugăm sare și piper după gust și suntem gata de asamblat sărmăluțele.
  • Primul pas este să pregătim varza. Începem prin a desprinde ușor foile separându-le pe cele care sunt puțin rupte de cele care sunt numai bune de rulat. pe cele care sunt rupte le tocăm mărunt.
    Foile bune le folosim pentru a le împături. Dacă e prima dată când faci sarmale, te va ajuta acest video sa vezi cum să le împătureși.
    Mie-mi place să fierb sarmalele în cuptor, fac mai puțină mizerie și miros in casă, însă aceleași instrucțiuni de așezare sunt valabile și pentru tavă și pentru tigaie.
    Punem într-un strat subțire varza tocata la fund, cele două foi de dafin și toată conserva de roșii. Așezăm toate sarmalele cât mai strânse, Când am terminat de așezat toate sarmalele, folosim foi sa formăm un strat subtire deasupra lor. At trebui să avem grijă să tragem foile și pe margini bine, în acest fel nu va sări apa la fiert.
  • Punem apa în tavă/oală cât să acopere puțin și apoi punem la fiert.
    La cuptor la 180 grade pentru aproximativ o oră jumătate sau pe foc la flacără medie pentru aproximativ o oră.
    Este important însă să scoateți o sarma la 80% din timp și să o încercați. Când e varza fiartă totul este gata.
    Pentru când le coaceți în cuptor este indicat să le acoperiți cu o folie de aluminiu dacă știți că aveți cuptor care pârlește.

    Mie-mi place să le servesc cu mămăligă și iaurt de soya Take it veggie de la Kaufland <3