Cozonac cu aluat opărit vegan

Nu știu voi, dar cozonacul este viața mea. De când sunt vegană, am tot experimentat cu tot felul de aluaturi pentru a crea cozonacul perfect și chiar găsiți vreo 2 variante pe blog de cozonac. Însă dacă m-ați întreba care este cozonacul care TREBUIE încercat, cu siguranță acesta e. Se face super simplu, este super pufos și se păstrează super mult proaspăt.

Ingrediente aluat (2 cozonaci mari sau 3 mai mici):

1kg făină (cu procent cât mai mare de proteină)

300g zahăr

550 ml lapte vegetal

2 plicuri drojdie uscată

150g unt vegan

100g iaurt de soia

50ml ulei

Un praf de sare

Condimente: coaja de la o lămâie și portocală, esență de vanilie.

Opțional: puțin turmeric pentru culoare de “ou”

Pentru aluatul opărit:

 200ml lapte vegetal + 100g făină

Pentru umplutură:

400g nucă măcinată

200g zahăr

100g cacao

Opțional stafide

Lapte vegetal cât să lege crema.

Pentru uns: puțină smântână vegetală amesecată cu turmeric

Dacă vreți să îl glazurați cu ciocolată, eu am folosit 200g ciocolată cu 100g de alune de pădure coapte mărunțite și 25 de ml de ulei.

Mod de preparare:

  1. Începem cu aluatul opărit, fierbem laptele și apoi adăugăm făina și amestecăm bine. Oprim și lăsăm să ajungă compoziția la temperatura camerei.
  2. Peste aluatul opărit și ușor răcit adăugăm o lingură de făină, puțin lapte și drojdia și amestecăm bine, lăsăm apoi să se umfle.
  3. În bolul de la mixer adăugăm: faina, amestecul de drojdie, sarea, turmericul, condimentele, iaurtul, zahărul și ușor, ușor laptele. În funcție de făina aleasă e posibil sa folosiți mai puțin sau mai mult lapte. Frământați bine, iar apoi la final adăugați alternând ulei și unt. Eu am frământat în total vreo 20 de minute la mixer.
  4. Am lăsat la crescut 90 de minute, apoi am format cozonacii, folosind crema pe care am făcut-o simplu, doar amestecând ingredientele. Am lăstat cozonacii să crească 40 de minute și apoi am copt în cuptorul preîncălzit la 180grade pentru 1h.
  5. Când s-au răcit complet, am făcut glazura și am acoperit un cozonac cu ea pe care apoi am lăsat-o să se întărească înainte de a tăia.

De abia aștept să îmi arătați cozonacii voștri.