sarmale-post-ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Nu știu voi, dar eu sunt absolut înnebunită după sarmalele cu ciuperci. De când mă știu le prefer, chiar în detrimentul celor standard.

Dacă sunteți în căutarea unei rețete care să o replice pe cea clasică, veți găsi o versiune vegană ce folosește tocată aici. .

Vă avertizez pe acum, sarmalele mele sunt mari, ca cele din Ardeal :)) nu am răbdare să le fac mai mici :))

Ingrediente

  • o varză murată

  • 200g orez bob rotund

  • 2 morcovi mari dați pe răzătoare

  • 250g ciuperci brune tocate cuburi

  • 1 ceapă mare

  • 2-3 crenguțe cimbru

  • 1 lingură piper boabe

  • 500ml suc de rosii + 200ml apă

  • o lingură ulei măsline

  • 2 foi dafin

Mod de preparare

  • Punem într-o tigaie uleiul și îl incingem. Călim apoi ceapa cu morcovii în ulei pentru 2-3 minute și apoi adăugăm ciupercile cu un strop de sare.
  • Călim până când se reduce lichidul lăsat de la ciuperci și apoi adăugăm orezul și cimbrul și puțină apă. Lăsăm să fiarbă pentru 5 minute, cât să absoarbă orezul apa, nu mai mult. Punem apoi jumătate din roșiile tocate în compoziție și sezonăm apoi cu sare și piper.
  • Lăsăm umplutura să se răcească și apoi împăturim sarmalele.
    Varza rămasă din foile mai mic/cotor și o tocăm mărunt, apoi o punem în oală la bază. Așezăm apoi sarmalele în oală până când le terminăm. Punem peste sarmale sosul de rosii rămas, piperul boabe și foile de dafin. Peste sarmale punem o farfurie să le preseze jos și adăugăm apă când să acopere farfuria.
  • Acum două modalități de gătire. Cel la cuptor la 180 grade și cel pe aragaz la foc mic. Indiferent de variante se vor coace în aproximativ o oră jumate/2 ore. Important e dupa primele 90 de minute să încercăm o sarma să vedem dacă e fiartă.
    Servim cu mămăligă, iaurt vegan și ardei iute.
sarmale-post-ciuperci