Nu știu voi, dar eu sunt absolut înnebunită după sarmalele cu ciuperci. De când mă știu le prefer, chiar în detrimentul celor standard.
Dacă sunteți în căutarea unei rețete care să o replice pe cea clasică, veți găsi o versiune vegană ce folosește tocată aici. .
Vă avertizez pe acum, sarmalele mele sunt mari, ca cele din Ardeal :)) nu am răbdare să le fac mai mici :))
Ingrediente
o varză murată
200g orez bob rotund
2 morcovi mari dați pe răzătoare
250g ciuperci brune tocate cuburi
1 ceapă mare
2-3 crenguțe cimbru
1 lingură piper boabe
500ml suc de rosii + 200ml apă
o lingură ulei măsline
2 foi dafin
Mod de preparare
- Punem într-o tigaie uleiul și îl incingem. Călim apoi ceapa cu morcovii în ulei pentru 2-3 minute și apoi adăugăm ciupercile cu un strop de sare.
- Călim până când se reduce lichidul lăsat de la ciuperci și apoi adăugăm orezul și cimbrul și puțină apă. Lăsăm să fiarbă pentru 5 minute, cât să absoarbă orezul apa, nu mai mult. Punem apoi jumătate din roșiile tocate în compoziție și sezonăm apoi cu sare și piper.
- Lăsăm umplutura să se răcească și apoi împăturim sarmalele.
Varza rămasă din foile mai mic/cotor și o tocăm mărunt, apoi o punem în oală la bază. Așezăm apoi sarmalele în oală până când le terminăm. Punem peste sarmale sosul de rosii rămas, piperul boabe și foile de dafin. Peste sarmale punem o farfurie să le preseze jos și adăugăm apă când să acopere farfuria. - Acum două modalități de gătire. Cel la cuptor la 180 grade și cel pe aragaz la foc mic. Indiferent de variante se vor coace în aproximativ o oră jumate/2 ore. Important e dupa primele 90 de minute să încercăm o sarma să vedem dacă e fiartă.
Servim cu mămăligă, iaurt vegan și ardei iute.