Mult timp mi-am dorit să fac aceste lipii, dar într-o variantă bogat nutrițională și gustoase. Pentru că cele mai multe rețete online sunt doar cu făină albă, am intrat în bucătărie și m-am apucat de experimentat. Eu sunt fan pâine integrală, așa că pentru mine clar sunt mai gustoase acestea 💚
Ingrediente
250g făină albă
250g făină integrală
2 linguri seminte de in măcinate
un plic drojdie uscată
1 linguriță zahăr
1 lingură sare
350 ml apă călduță
100ml ulei măsline
Mod de preparare
- Începem prin a pune în apa călduță lingura de sare, pliculețul de drojdie și lingura de zahăr și lăsăm deoparte pentru 5-10 minute sau până când începe să facă bule. Ce înseamnă apă călduță? Să fie mai caldă decât temperatura camerei, dar nu atât de caldă încât să te ardă dacă pui degetul în ea.
- Separat într-un bol amestecăm făina, semințele de in, sarea și uleiul. Este important sa amestecăm sarea în făină să nu atingă direct drojdia. Sunt unele rețete care spun să adaugi sarea după ce ai amestecat lichidele, însă mie nu mi se pare ca e o diferență și e mai ușor să frămânți în versiunea aceasta.
După ce a făcut spume lichidul, punem compoziția peste cea uscată și începem să amestecăm bine. După ce se formează o bilă, mutăm compoziția pe blat și începem să o frământăm. Aici e bine să fii atent, este nevoie de puțină făină pe blat ca să nu se lipească, dar nu prea multă, să nu devină foarte tare. Pe măsură ce frămânți, aluatul ar trebui să devină din ce în ce mai elastic și mai puțin lipicios. În 10-15 minute maxim ar trebui să fie gata. După ce am terminat de frământat, ungem un bol mare cu ulei, punem aluatul sub formă de bilă în bol, acoperim și îl lăsăm într-un colț călduț pentru 30-45 minute sau până când își dublează forma. Mie-mi place să îl las în cuptorul cu microunde (oprit bineînțeles) ca sa-l feresc de curent. - După ce a crescut aluatul îl împărțin în biluțe egale și le le intindem pe rând în forme rotunde groase de aproximativ 0,5cm.
- Coacem fiecare lipie la 250 grade, setare sus și jos (nu cu ventilație pentru că nu se umflă cum trebuie) pentru 7-8 minute. Avem grijă să nu se rumenească pentru că altfel o să se întărească puțin.
facem la fel cu fiecare lipie și le punem pe un fund de bucătărie acoperite cu un prosop.
enjoy!
[…] adaugi și câteva lipii libaneze sau din cele simple integrale, e clar că ai începutul unui festin libanez chiar la tine […]