Un fel de mâncare tradițional, super ușor de făcut și de veganizat. Cu siguranță știți deja să o faceți de la mamele și bunicile voastre sau din toate rețetele de pe acest internet vast :))
Eu o să fac un mic recap mai jos pentru cum se prepară să vă fie mai ușor de găsit informația aceasta într-un singur loc.
Însă ce cred că o să vă încânte super mult în această rețete este că vin cu alte 3 variante de maioneză vegană, altele decât cea obișnuită făcută din lapte de soia pe care o găsiți deja pe blog.

Ingrediente salată No-boeuf
500g cartofi
300g morcovi
150g mazăre congelată
200g maioneză (pe care vreți voi să o faceți) – puteți pune mai multe, mie însă nu îmi place să fie plină de maioneză.
150g castraveți în oțet
150g ardei gras în oțet.
Mod de preparare salată No-boeuf
- Punem la fiert în aceeași oală cartofii și morcovii și lăsăm să fiarbă până când devin moi. Pentru cantitatea aceasta ar trebui să dureze 35-45 minute. După ce au fiert, scurgem apa și îi lăsăm la răcit. Mie îmi place să îi las să se răcească fără să stea în apă, chiar dacă durează mai mult pentru că așa nu o sa fie apoasă salata.
- Cât timp se răcesc legumele, fierbem pentru 5 minute mazărea. Nu pentru mai mult căci altfel își schimbă culoarea. După ce o fierbem, o strecurăm și o răcim rapid cu apă rece.
- Tăiem cât de mărunt putem murăturile și apoi folosind mâinile scurgem cât de multă apă putem din murături.
- După ce s-au răcit cartofii și morcovii, ne apucăm să îi tăiem cuburi. Pentru cartofi mie îmi place să îi tai în cuburi de un cm, iar morcovii cât mai mici posibil.
- După ce avem toate legumele gata, punem totul într-un castron mare și punem maioneza. Amestecăm totul bine și gustăm. Acum este momentul să asezonați după gust. Puteți să mai puneți sare și piper sau chiar murături extra în cazul în care vă place salata mai acră.

1. Ingrediente maioneză cu tofu, fără ulei
350g tofu tare
sucul de la o lămâie
o lingură oțet
2 lingurițe de muștar
sare după gust
Opțional pentru mai mult gust: o linguriță pudră de ceapă, o linguriță pudră de usturoi, o linguriță de sare neagră
1. Mod de preparare maioneză cu tofu, fără ulei
- Punem toate ingredientele într-un robot de bucătăriu și mixăm până când se transformă într-o pastă super fină. Pentru cea mai bună aromă, recomand să o lăsați să se odihnească pentru cel puțin 30 de minute până să o folosiți.
2. Ingrediente Maioneză cu caju, fără ulei
150g nuci caju
125 ml apă
o lingură și jumătate de oțet sau suc lămâie
sare după gust
opțional: turmeric pentru culoare și sare neagră pentru gustul de ou.
2. Mod de preparare maioneză caju, fără ulei
- Punem nucile de caju să se înmoaie în apă pentru cel puțin 12 ore.
- A doua zi, punem toate nucile caju scurse într-un blender, alături de restul ingredientelor și mixăm super bine până când se transformă într-o pastă super fină.
3. Ingrediente maioneză cu Aquafaba
15 ml suc de lămâie
2 lingurițe de muștar
45ml de aquafaba (lichidul din conserva de năut) + 12 bucăți de năut întregi
180ml ulei fără gust
sare și piper
opțional: turmeric pentru culoare și sare neagră pentru gustul de ou.
3.Mod de preparare maioneză cu Aquafaba
- Combinați usturoiul, sucul de lămâie, muștarul, lichidul de năut și năut într-un recipient înalt suficient de mare pentru a încăpea capul unui blender de mână. Se amestecă la viteză mare până se omogenizează complet.
- Folosind o spatulă de cauciuc, transferați într-un castron. Se amestecă încontinuu cu un tel,
încorporează ușor uleiul până când se termină, ca la maioneza standard. Se asezoneaza dupa gust cu sare si piper. - Alternativ, amestecați în borcanul unui blender standard de blat. Cu blenderul în funcțiune, stropiți încet ulei vegetal. Ar trebui să se formeze o emulsie netedă, cremoasă.

