Cum vine Paștele, nu puteam să ratez să fac o versiune vegană pentru Pască. Aluatul este unul super pufos, iar crema e super fină și gustoasă.
Chiar o să vă placă, sunt convinsă ❤️
Rețeta de aluat este cea de la Babka (dacă nu vreți să faceți pască, chiar vă recomand versiunea aceasta de babka)
Ingrediente pentru Aluat
240 ml lapte vegetal călduț
1 plic drojdie uscată
1 lingură zahăr + 100g zahpăr
o linguriță extract vanilie
500g făină
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță turmeric
100g unt vegan moale
Ingrediente cremă de caju
250g caju hidratat peste noapte
1 cutie lapte de cocos (să nu fie light)
60ml sirop de agave
100g stafide
zeama de la o jumătate de lămâie
o linguriță extract vanilie
Mod de preparare
- Începem prin a prepara maiaua. Tăiem păstaia de vanilie și spunem sâmburii și păstaia în lapte alături de coaja de portocală și lămâie și punem laptele la încălzit. Nu foarte tare, cât să suportăm căldura dacă punem degetul în lapte. După ce s-a încălzit, scoatem păstaia, adăugăm zahărul și plicul de drojdie și lăsăm să se activeze drojdia (adică să se umfle).
- Punem într-un castron toate celelalte ingrediente pentru aluat, mai puțin untul și amestecăm să se încorporeze bine. Adăugăm maiaua și începem să frământăm pentru 10 minute. Adăugăm untul moale și frământăm pentru încă 10 minute să îl încorporăm bine. După ce am terminat de frământat, lăsăm să crească pentru 1-2 ore.
- În timpul acesta pregătim crema. Punem toate ingredientele, mai puțin stafidele, într-un blender și amestecăm bine de tot. Punem apoi stafidele și amestecăm crema.
- După ce a crescut aluatul, împărțim în două. O parte o punem ca foaie intr-o tavă de tort, iar cealaltă jumătate o împletim și o așezăm pe margini, ca în poză.
- Punem apoi crema și lăsăm la crescut încă 30 de minute.
- Coacem apoi în cuptorul preîncălzit la 180grade pentru 30-40 de minute (sau până când e copt aluatul). După coacere e foarte important să o lăsați să se răcească complet înainte să o tăiați. Dacă grăbiși crema nu o să se închege cum trebuie.