Tort cu afine și lămâie și cremă de unt (vegan/de post)

Tortul acesta este atât de fresh și delicios încât sigur o să fie preferatul vostru o perioadă. Al meu știu că așa e❤️

Blatul și crema se fac super ușor, nimic complicat și fancy, doar puțină atenție la detaliile de mai jos.

Cât despre ingrediente, recomand să folosiți afine proaspete. Cele congelate o să lase lichid și o să schimbe compoziția blatului

Ingrediente pentru blat

  • 315g făină

  • 200g zahăr

  • 1 plic de praf de copt

  • un strop de sare

  • 190g lapte vegetal

  • 125g ulei

  • 80g suc de lămâie și coajă (să fie netratate) – aproximativ 2 lămâi

  • 200g afine proaspete

Mod de preparare blat

  • Încălzim cuptorul la 180g.
  • Adăugăm toate ingredientele uscate (făina, zahărul, praful de copt și sarea) într-un bol mare și amestecăm să se combine bine. Adăugăm toate ingredientele uscate într-un alt bol și amestecăm bine. Adăugăm apoi toate ingredientele umede amestecate peste cele uscate și amestecăm bine să se transforme într-un aluat fin.
  • Peste afinele spălate și uscate punem o linguriță de făină și amestecăm bine. Apoi punem afinele în blat și cu atenție amestecăm în continuare. Făină lipsește afinele de aluat și le face să rămână pe poziție, în loc să se lase la bază.
  • Coacem tortul pentru aproximativ 50 de minute sau o oră. Vă dați seama când e copt atunci când băgați o scobitoare în blat și nu este blat umed pe ea.
    Mențiune importantă: acesta este un blat ușor umed, așa că nu trebuie ca scobitoarea să fie perfect uscată. Dacă are câteva firimituri pe ea, este blatul gata.
  • Îl lăsăm deoparte să se răcească complet și apoi ne apucăm de crema de unt vegană.

Ingrediente cremă de unt

  • 420g zahăr pudră

  • 225g unt vegan (block) lăsat 10 minute la temperatura camerei.

  • un praf de sare

  • 1 linguriță extract vanilie

  • coaja de la o lămâie

Mod de preparare cremă de unt

  • Adăugăm toate ingredientele (mai puțin coaja de lămâie) într-un mixer și mixăm cu viteză mică și apoi creștem treptat viteza. MIxăm toată compoziția până când devine groasă și fină.
  • Dacă observați că e prea groasă compoziția, atunci puteți adăuga puțin lapte vegetal. Dacă e prea moale în schimb, puteți adăuga extra zahăr pudră.
  • Când e gata crema încorporăm coaja de la o lămâie și amestecăm.

Pentru a asambla tortul, tăiem blatul în două, adăugăm jumătate din cremă pe primul blat, punem a doua foaie, iar apoi restul de cremă.

Înainte de servire, e bine să lăsăm tortul să stea 2h la frigider, să se combine toate aromele bine.

Să aveți poftă!