Am văzut zilele trecute la Greta de la @demancare o rețetă de spanakopita care mi-a făcut super pofta. Dar ce pofteam eu și mai mult era un pateu cu branză dulce și stafide de la patiserie 😍
Așa cum este evident deja, este o pofta pe care nu o pot cumpăra, așa că m-am pus pe experimentat în bucătărie și mi-a ieșit ceva absolut delicios ❤️❤️❤️
Super simplu de gătit, cu ingrediente la îndemână 😍

Ingrediente
un pachet foi plăcintă
75g unt vegan topit
400g tofu natur (eu am folosit două pachete de tofu de la lidl, sunt mai puțin de 400g)
100g stafide (sau alt fruct uscat, dacă nu vă plac stafidele)
75g zahăr brun
o linguriță esență vanilie
zahăr pudră pentru presărat la final

Mod de preparare
- Începem cu foile de plăcintă pe care le lăsăm să se decongeleze complet. După ce s-au decongelat, le desfacem și le tăiem în lung în trei bucăți egale.
- Pentru compoziție luăm tofu, îl punem în robotul de bucătărie să îl pisăm până se face o pastă și adăugăm zahărul și vanilia. Dacă e prea tare îl putem ajuta cu puțin lapte vegetal. După ce s-a transformat într-o pastă (consistență de brânză dulce, nu mai moale), gustăm să vedem cât de dulce ni se pare. Mie îmi place să las compoziția mai puțin dulce pentru că alături cu zahărul presărat la final devine perfect dulce pentru mine. Însă dacă ție îți place mai dulce, poți adăuga îndulcitor suplimentar.
Pro tip: dacă vei vrea să înlocuiești zahărul cu sirop de agave, poți să o faci linistit, doar că sigur nu o să fie nevoie să ajuți compoziția cu puțin lapte pentru că siropul este oricum puțin lichid. - După ce avem foile și compoziția gata, începem să rulăm trigoanele.
Luăm 2 foi, le ungem cu un, punem alte două foi deasupra, le ungem si pe acestea cu unt folosind o pensulă, apoi adaugăm o lingură de compoziție și le rulăm ca în filmulețul de mai jos. - Facem asta până când se termină ingredientele. Ar trebui să iasă undeva la 14-15 trigoane în funcție de cât de mari le-ai tăiat.
- După ce le-ai pus pe toate în tavă, le ungem deasupra cu puțin unt și le lăsăm în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 35-45 minute – sau mai bine zic până se rumenesc.
- Le lăsăm să ajungă la temperatura camerei și apoi presărăm cu zahăr.
Poftă bună!
