galuste-vegane-cu-prune

Găluște vegane cu prune

Găluștele sau gomboții așa cum se numesc în anumite zone sunt un desert extraordinar de gustos și ușor de făcut care o să te surprindă pe tine cât și pe cei dragi.

Se fac foarte ușor, cu ingrediente la îndemână și se pot face atât cu fructe proaspete (prune, caise) dar și cu gemul preferat. Vor avea de fiecare dată un gust extraordinar, sunt convinsă ❤️

Ingrediente

  • 500g cartofi fierți și curățați (cartofii se cântăresc înainte de fierbere și fără coajă)

  • 125g făină

  • 75g griș

  • 150g pesmet

  • 4 linguri de ulei de cocos (sau orice ulei vrei să folosești)

  • 50g zahăr

  • 1 plic zahăr vanilat

  • 8 prune mari, tăiate în jumătăți, fără sâmburi

Mod de preparare

  • Cartofii se spală, se curăță de coajă și apoi se cântăresc cele 500g. Se fierb bine alături de un strop de sare și apoi se scurg de apă. După ce s-au scurs îi pisăm bine până se transformă într-un piure.
  • Peste piure adăugăm făina și grișul și amestecăm bine până se transformă într-o bilă de aluat.
  • Punem aluatul deoparte puțin și ne ocupăm de pesment. Într-o tigaie la foc mediu punem uleiul și pesmetul și gătim amestecând continuu să nu se ardă, când e gata pesmetul și s-a rumenit bine adăugăm zahărul simplu și cel vanilat. Gustăm și dacă vreți mai dulce, puteți adăuga zahăr suplimentar.
  • Punem o oală mare cu apă la fiert, iar in timpul acesta formăm găluștele. Pentru a forma găluștele luăm o bucată de aluat, o aplatizăm în mână, punem pruna la mijloc și apoi aducem aluatul în jurul său să formăm o bilă, care sigilează bine pruna.
    Facem acest lucru până când terminăm tot aluatul.
  • După ce a început apa să fiarbă, punem găluștele la fiert, nu foarte multe o dată, să nu fiarbă greu. Prunele sunt gata când se ridică la suprafața apei și mai fierb pentru 2-3 minute.
    Imediat ce le scoatem din apă le punem imediat în pesmet să le acopere bine pe toate părțile.
    Se pot servi atât calde cât și reci.
    Indiferent de temperatură, vor fi extraordinar de delicioase. ❤️