De când sunt vegană îmi doresc să încerc să fac iaurt de soia în casă, mai ales că eu sunt genul care caută disperată versiuni de iaurt vegane neîndulcite :))
Am descoperit rețeta aceasta la cei de la Cruf pe youtube și fiind atât de simplă am zis că nu mai am de ales, trebuie neapărat să o încerc.
Ai nevoie doar de un ingredient și anume boabe de soia, pentru ca apa nu o număr :))
Am notat ingredientele mai jos, însă vă dau și link către youtube căci e super cool video-ul făcut de ei ❤️
Ingrediente
200g boabe soia
apă pentru clătit și spălat boabele de soia
600ml apă pentru hidratat boabele
1,5L apă pentru prepararea laptelui de soia
Mod de preparare
- Se clătesc bine boabele de soia și se pun 12 ore la hidratat în 600ml apă la temperatura camerei.
- A doua zi, păstrăm câteva linguri separat din apa cu probiotice în care s-au inmuiar boabele, și apoi le scurgem. Punem boabele într-un blender puternic, iar alături de apă blenduim totul. Menționez că blenderul meu nu e așa mare încât să încapă toată apă, așa că am pus doar câtă apa a încăput, iar apa rămasă am pus-o în pasul următor. Scurtătura aceasta nu a afectat procesul, așa că mă gândesc că o să vă ajute și pe voi.
- După ce am blenduit, ne folosim de un prosop de bucătăriu curat sau tofon sî strecurăm lichidul de pulpă. Lichidul strecurat, alături de apa rămasă pentru lapte, le-am amestecat și apoi le-am pus să fiarvă pentru 15 minute amestecând ocazional.
- După cele 15 minute lăsăm să ajungă la temperatura camerei și apoi adăugăm laptele călduț în borcane curate. La fiecare 500ml lapte adăugăm o lingură de apă cu prebiotice.
Menționez că în rețetă călduț înseamnă 45 grade, însă eu nu am termometru și a considerat călduț când pot băga mâna în el și nu mă arde. - Borcanele se acoperă, dar nu se închid ermetic și să păstrează într-un loc călduros timp de 6-12 ore. Eu le-am tinut în cuptorul închis.