tort-mousse-ciocolata

Tort vegan cu mousse de ciocolată

O să încep prin a vă spune că This is not your average chocolate cake! :))

Este super decadent, dens (în sensul bun), umed și absolut delicios 😍 Mousse-ul de ciocolată făcut pentru cremă este o încântare pe vârful limbii, iar în combinație cu blatul super bogat, echilibrează perfect desertul.

Ingrediente pentru blat de ciocolată

  • 250ml lapte vegetal

  • 1 lingură oțet (eu folosesc de mere)

  • 300g făină

  • 350g zahăr

  • 75g cacao

  • 2 lingurițe praf de copt

  • 1 linguriță și jumătate de bicarbonat de sodiu

  • 125 ml ulei vegetal

  • 1 linguriță extract vanilie

  • 250ml apă fierbinte.

  • 2 ouă de vegane făcute din semințe de in (adică 2 linguri de seminte măcinate alături de 5 linguri de apă, puse deoparte să se umfle)

Ingrediente Mousse de ciocolată

  • 180ml de aquafaba (lichidul din conserva de năut)

  • o jumătate de linguriță de zeamă lămâie

  • 140g ciocolată neagră

  • 2 linguri de zahăr/îndulcitor care e opțional și se adaugă după gust

  • o linguriță de cafea instant (sau cicoare dacă facem și pentru copii)

Mod de preparare

  • Începem cu blatul.
    Încălzim cuptorul de 175 grade și pregătim forma de tort punând foaie de copt jos să o putem desprinde ușor.

    Punem deoparte laptele vegetal și oțetul pe care le amestecăm să le lăsăm să stea așa pentru 15 minute. O să se transforme în lapte bătut vegan.

    Într-un castron mare, adăugați făina, zahărul, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Se bate bine pentru a combina.

    Acum adăugați uleiul, ouăle vegane din in, vanilia și amestecul de lapte de migdale/oțet. Amestecați la viteză medie cu un mixer manual până când se combină bine.

    Reduceți viteza și turnați cu grijă apa clocotită, continuând să amestecați în aluatul de tort până se omogenizează. Aluatul va părea foarte fluid în acest moment; asa ar trebui sa fie, credeți-ma!

    Puneți aluatul în forma de copt. Coacem 30-35 de minute, sau pana cand o scobitoare introdusa in centru iese curata. După 10 minute de răcire în tavă, scoateți cu grijă prăjiturile din tavă și lăsați să se răcească complet înainte de cremă.
  • Continuăm cu mousse-ul de ciocolată.
    Tăiați sau spargeți ciocolata în bucăți mai mici și puneți-o într-un bol de sticlă sau metal. Așezați vasul peste baia de apă și lăsați ciocolata să se încălzească foarte ÎNCET și asigurați-vă că apa nu atinge fundul vasului. Odată ce apa abia începe să fiarbă, opriți căldura. Odată ce ciocolata pare topită, amestecați-o ușor. Luați vasul de pe foc și lăsați ciocolata să se răcească – doriți să fie cât mai rece, dar încă lichidă.

    Aquafaba nu trebuie să fie rece, deoarece se va întări ciocolata când este adăugată. Vasul și ustensilele pe care le vei folosi pentru a bate aquafaba trebuie să fie complet fără grăsimi, deoarece chiar și cel mai mic reziduu de grăsime poate împiedica aquafaba să se întărească.

    Adăugați lămâia în apa de năut pentru a stabiliza aquafaba.
    Folosind un tel electric, bateți aquafaba pînă când puteți să întoarceți vasul și aceasta stă fermă – acest lucru este SUPER important deoarece altfel mousse-ul se va dezumfla complet odată ce a fost adăugată ciocolata.

    Verificați dacă ciocolata s-a răcit suficient – ​​nu ar trebui să fie caldă la atingere, altfel ciocolata se poate gripa și veți ajunge cu mousse granulată.
    Adăugați ciocolata treptat și amestecați cu o spatulă încet astfel încât să o încorporați. O să se desumfle puțin spuna, dar e totul în regulă.
    Până când ați adăugat toată ciocolata topită, mousse-ul POATE avea mai mult o consistență turnabilă puțin mai lichidă – este în regulă.
    Adăugați cafeaua instant dacă folosiți și amestecați bine.
    Pune mousse-ul la frigider peste noapte pentru a se întări bine.
  • Pentru a monta tortul tăiem blatul răcit bine în doua părți egale. Acest pas poate fi evitat, dacă se coace intenționat blatul în două tăvi. Chiar este recomand acest aspect, însă eu nu am două forme de tort și îmi imaginez că nici voi.
    Punem jumătate din mousse pe prima bucată de tort, așezăm a doua bucată de blat și punem iar un strat de mousse.
    Eu l-am ornat cu puțină frișcă vegană și clementine să fie mai festiv, însă voi puteți să vă faceți de cap căci știu că sunteți foarte pricepuți❤️