Aceste chifteluțe sunt super gustoase și arătoase. Să nu mai spun că sunt mega simple de făcut.
Folosește ingrediente simple, care pot fi găsite în bucătăria fiecărui vegan, iar toată combinația este foarte gustoasă și “cărnoasă”, fără să folosească vreun înlocuitor vegan de carne tocată.
Ingrediente
150g linte roșie înmuiată peste noapte
o ceapă mare tocată mărunt
2-3 căței usturoi tocați mărunt
500g ciuperci brune tocate mărunt folosind robortul de bucătărie
100g nuci tocate mărunt la robotul de bucătărie
1 lingură pastă de tomate
1 linguriță cimbru uscat
1/2 lingurițe rozmarin uscat
60g făină năut
sare și piper după gust
Optional: pesmet panko și lapte vegetal pentru uns
100g sos de roșii Arabiatta (eu am folosit unul din comerț, să îmi fie mai simplu)
2-3 linguri ulei măsline
Ingrediente sos arrabiata
3-4 linguri ulei măsline
2 linguri fulgi chilli
1 ceapă tocată mărunt
o conservă roșii tocate în sos
un pumn de busuioc proaspăt tocat mărunt
1 linguriță sare
piper după gust
Mod de preparare
- Într-o oală mare punem la încins uleiul. Punem apoi ceapa și usturoiul la călit, iar apoi punem lintea roșie la gătit în oală peste ceapă și usturoi. Adăugăm toate condimentele uscate și pasta de roșii și amestecăm bine.
- Punem apoi 2 căni de apă și lăsăm la fiert pentru 5 minute. Punem apoi toate ciupercile și un praf de sare și amestecăm bine. De la ciuperci o să se lasă multă apă în oală, însă e important să o gătim până când se evaporă toată apa. Ar trebui să dureze aproximativ 5-10 minute. Adăugăm apoi nucile tocate și amestecăm bine. Gustați să vedeți dacă mai e nevoie de sare și piper și ajustați după gustul vostru.
- Opriți apoi focul, adăugați făina de năut și amestecați bine să se încorporeze. Lăsați puțin să se răcească să fie ușor de mânuit și formăm chifteluțe de aceeași mărime. În funcție de cât de mari le faceți, o să iasă 15-20 de chifteluțe.
- Acesta este un pas opțional, însă pentru a le face puțin mai crocante, recomand să dați fiecare chifteluță puțin prin lapte vegetal și apoi prin pesmet panko. Puteți și pesmet normal, însă să nu o să fie la fel de crocant.
- Dăm apoi la cuptorul preîncălzit la 180g pentru 25 de minute.
- Sos Arabiatta
Se încălzește uleiul de măsline într-o cratiță mare (sau tigaie adâncă) la foc mediu. Adaugati fulgii de ardei rosu macinati si caliti 2 minute, amestecand din cand in cand. Adăugați ceapa și căliți timp de 5 minute sau până când se înmoaie și devine translucidă. Adăugați usturoiul și căliți încă 2 minute, amestecând din când în când. Adăugați roșiile și amestecați din nou.
Continuați să gătiți sosul, zdrobind roșiile cu o lingură de lemn pe măsură ce fierb, până când sosul ajunge la o fierbere scăzută.
Lăsați apoi sosul să se gătească neacoperit amestecând din când în când până ajunge la consistența dorită. Dacă e nevoie, puteți să mai adăugați puțină apă, în cazul în care sosul vi se pare prea gros.
Se amestecă busuiocul, sarea și piperul. Apoi gustați sosul și asezonați cu orice plus de sare, piper și/sau fulgi de ardei roșu zdrobit, după cum este necesar. - Lăsăm chifteluțele să se răcească bine și apoi punem pe fiecare câte o linguriță de sos arabiatta și punem o scobitoare să poată fi servit ușor.