Ostropel cu soia (vegan/de post)

Ostropelul este un fel de mancare pe care il mancam in copilarie cel putin o dată pe săptămână. Cred că este și printre primele rețete pe care le-am gătit când eram copil și de atunci îl tot fac cu drag.

De când sunt vegană însă, parcă am uitat că există și nu m-am mai uitat o perioadă. Îi mulțumesc surorii mele că mi-a amintit că se poate face foarte ușor, cu soia și iese demențial de bun.

Ingrediente

  • 100g soia cuburi

  • 1 ceapă medie

  • 1 căpățână de usturoi

  • 2-3 linguri de ulei

  • sare și piper

  • o linguriță de turmeric

  • 400g roșii din conservă sau 500g roșii proaspete de vară

  • pătrunjel proaspăt tocat

  • 2 foi de dafin

Mod de preparare

  • Începem prin a hidrata soia. Punem 2 litri de apă într-o oală alături de sare și foile de dafin, când fiebe apa punem soia și fierbem la foc mediu pentru 10 minute. Apoi scurgem apa din soia.
  • Încingem uleiul într-o tigaie adâncă sau o crăticioară. Punem la călit ceapa tocată mărunt, alături de jumătatea din cantitatea de usturoi, tot tocată mărunt. Călim pentru câteva minute până devine translucidă și apoi adăugăm soia, alături de lingurița de turmeric.
    Turmericul este o adiție a mea, însă merge și fără. Mie îmi place mult la gust.
  • Amestecăm bine și apoi punem roșiile alături de 250ml de apă. Fierbem totul la foc mic timp de 30 de minute. Dacă scade prea mult, puteți să adăugați puțină apă. Când e totul aproape gata, asezonăm cu sare și piper și adăugăm restul de usturoi tăiat felii rămas și mai fierbem pentru un minut.
  • Adăugăm la final pătrunjel tocat și servim alături de mămăligă sau piure.