tofu-bao-buns

Tofu Bao Buns

Am gustat pentru prima dată un bao la un festival pe vremea când nu eram vegană. Mi-a plăcut atât de mult textura chiflei încât mi-am cumpărat un aparat pentru gătit la aburi special pentru a face Bao :)) Și nu exagerez, de când îl am doar Bao fac la el.

Chifla e super moale și pufoasă, iar interiorul este crunchy de la legume, dar moale de la tofu, credeți-mă, este o combinație demențială.

Ingrediente pentru 12 bao buns

  • 240ml apă călduță

  • 2 linguri de zahăr

  • un plic drojdie uscată

  • 375g făină (+ extra pentru întins)

  • 1 linguriță praf de copt

  • o linguriță sare

  • 2 linguri ulei

  • 2 linguri ulei de susan

Mod de preparare bao Buns

  • Într-un bol punem apa călduță, zahărul și drojdia. Amestecăm să se combine și lăsăm deoparte pentru 5 minute.
  • Într-un alt bol, combinăm făina, prajul de copt și sarea și amestecăm bine. Adăugăm amestecul de drojdie și uleiul simplu și folosind o lingură amestecăm până se face o bilă rotundă. Frământăm apoi aluatul pentru 3 minute sau până când devine elastic. Formăm o bilă și lăsăm la crescut într-un bol uns cu o lingură din uleiul de susan. Ar trebui să îl lăsăm la crescut până când îți dublează volumul.
  • După ce aluatul a crescut, îl punem pe o suprafață peste care am presărat făină, întindem o foaie din tot aluatul de un centimetru grosime, iar apoi cu un castronaș tăiem forme rotunde egale. Ar trebui să fie o formă ușor mai mare decât o cană, nu un castron pe bune.
    Există și varianta în care împărțiți aluatul în 12 forme egale și apoi le faceți rotunde, însă mie mi se pare mai ușor așa.
    Luăm apoi fiecare cerc, ungem cu ulei de susan, apoi indoim în jumătate astfel încât uleiul de susan să rămână la mijloc și apoi punem chifla pe o bucată de foaie de copt.
    Facem așa până când se termină aluatul.
  • Le gătim apoi în baie de abur pentru 15 minute.
    Dacă aveți steamer din bambus, o să dureze aproximativ 8-10 minute, căci e mai greu de controlat temperatura.

Ingrediente pentru tofu

  • 100g ceapă verde

  • 15g ghimbir mărunțit

  • 5 căței de usturoi mărunțiți

  • 60ml sos de soia

  • 60ml oțet de orez

  • 360g tofu (două bucăți din cel de la lidl)

  • 2 linguri ulei de susan

  • 2 linguri sriracha

  • 1 lingură zahăr brun

  • pentru prăjit: 2 linguri ulei

Mod de preparare

  • Pentru a marina tofu: Într-un bol amestecăm toate ingredientele (în afară de tofu) și amestecăm bine până se dizolvă zahărul. Punem apoi tofu tăiat felii în lichid și lăsăm la frigider să se marineze pentru minim 1h.
  • După ce s-a marinat tofu, luăm uleiul pentru prăjit și îl încingem în tigaie. Scoatem tofu din marinadă pe un prosop de bucătărie pe care îl folosim să eliminăm excesul de lichid. Nu aruncăm marinada, căci o vom folosi ulterior. Luăm apoi fiecare felie de tofu și o prăjim în tigaia încinsă alături de cele două linguri de ulei.

  • După ce am prăjit fiecare felie de tofu, îl scoatem pe o farfurie, iar în tigaia încinsă punem marinada rămasă și o reducem pentru 5 minute până se îngroașă. După ce s-a îngroșat punem iar tofu în tigaie și întoarcem pe toate părțile pentru a se combina bine cu sosul.

Ingrediente pentru salata murată

  • un castravete tăiat felii subțiri

  • un ardei roșu tăiat felii subțiri

  • un morcov tăiat felii subțiri

  • un ardei japenos tăiat felii subțiri

  • 120ml apă

  • 2 linguri zahăr

  • 240ml oțet de orez

  • 1 lingură sare

Mod de preparare Salată

  • Într-o crăticioară adăugăm apa, zahărul, sarea și oțetul și lăsăm să fiarbă până se dizolvă zahărul.
  • Punem toate legumele tăiat fâșii într-un castron și turnăm lichidul fierbinte.
  • Lăsăm deoparte pentru o oră și apoi scurgem lichidul.

Pentru servire ai nevoie opțional de:

🪴 sos hoisin

🪴 ceapă verde feliată

🪴 semințe susan

După ce ai toate componentele gata ne apucăm se asamblat:

Luăm un bao, îl desfacem pe jumătate, punem sos hoisin, tofu, salata murată și toppingurile dorite.