Tocăniță de mazăre uscată și tofu

Cred că aceasta este una dintre rețetele mele preferate ❤️ Este super aromată, sățioasă și tot ce poți să îți dorești de la o tocăniță.

Ce-i drept trebuie să o începi cu o seară înainte, însă efortul este minim, iar răsplata e pe măsură.

Hai să vedem cum o preparăm.

Ingrediente

  • 200g mazăre uscată

  • 400g tofu (preferabil afumat)

  • 2 linguri boia afumată (dacă folosești tofu simplu)

  • o ceapă

  • un morcov

  • o lingură pastă de roșii

  • o lingură pastă de ardei (iute dacă vrei să iasă puțin dulce)

  • două foi de dafin

  • boia dulce (sau iute dacă vrei să iasă puțin iute, mie așa îmi place)

  • o lingură ulei de măsline

  • o conservă de roșii tocate în sos

  • 3 căței de usturoi

  • o jumătate de linguriță de turmeric

  • 1 cub legume

  • câtă apă e nevoie

  • sare și piper

Mod de preparare

  • Începem cu o seară înainte prin a face două lucruri. Primul lucru este să punem la înmuiat mazărea în de 3 ori lichid față de cantitatea de mazăre.
    Al doilea aspect este să luăm și să îl punem la congelat., iar a doua zi de dimi să îl scoatem să se decongeleze. – nu este mandatory acest pas, însă schimbă foarte mult textura tofu și îl recomand. Dacă ai uitat să faci asta, poți începe direct cu pasul următor și anume presarea.
    Punem tofu dezghetat într-un prosop și apoi punem un fund de bucătărie desupra lui, peste care mai adăugam o oală. Ideea e să creăm presiune și să se scurgă cât mai mult lichid.
  • După ce am terminat cu tofu, începem să lucrăm cu mazărea. O scurgem și o spălăm de 2-3 ori până când apa devine transparentă.
  • Luăm o oală încăpătoare și punem uleiul la încins. Călim ceapa până când devine translucidă și adăugăm usturoiul tocat mărunt și morcovul cuburi. Călim pentru 3-5 minute și apoi adăugăm condimentele: paprika, boia, pasta de roșii și ardei, foile de dafin, turmeticul și cubul de legume. Amestecăm bine și călim pentru câteva minute. Adăugăm mazărea, amestecăm bine și apoi punem apă fierbinte cât să acopere 2 degete toată compoziția.
  • Fierbem pentru 40-45 de minute adăugând continuu apă să nu scadă și să se prindă.
    Între timp pregătim tofu: Tofu nu îl tăiem, îl rupem în bucăți potrivite – așa își păstrează textura super faină.
    Când e aproape fiartă mazărea, atunci adăugăm tofu.
  • Îl lăsăm să fiarbă și să scadă până devine textură de tocăniță, iar mazărea e fiartă. Asezonăm cu sare și piper după gust.
  • Se poate servi cu pâine prăjită sau cu orez basmati.
    Vă doresc poftă bună ❤️