Prăjitură tăvălită de post

Știați că prăjitura tăvălită este și unul dintre deserturile naționale ale Australiei? Ei îi spun Lamington, iar modul cum o facem noi este izbitor de asemănător de cum o fac ei.

Prăjitura tăvălită este una dintre primele prăjituri pe care l-am făcut când am intrat eu în bucătărie, motiv pentru care are un loc special în sufletul meu.

Se prepară super ușor, iar gustul este de milioane… GARANTAT!

Ingrediente

  • 300g făină

  • 150g zahăr brun/de cocos

  • 125ml ulei

  • 250ml apă minerală

  • coaja de la o lămâie

  • 1 linguriță esență de vanilie

  • un praf de copt

  • un vârf cuțit de sare

  • opțional: o linguriță turmeric pentru culoare galbenă

  • 150g margarină

  • 200ml apă

  • 30g cacao de bună calitate

  • 75g zahăr brun/de cocos

  • pentru tăvălit: fulgi de cocos și nucă măcinat

Mod de preparare

  • Intr-un bol amestecăm toate ingredientele uscate. după ce s-au amestecat, adăugăm treptat apa minerală și amestecăm bine să nu se formeze cocoloașe. Turnăm uleiul, aromatizăm cu coaja de lămâine și esența de vanilie și omogenizăm. Coacem la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 35 de minute sau până când este copt (faceți testul scobitorii). O lăsăm la răcit și apoi o tăiem în bucăți mai mici.
  • În timp ce se coace blatul facem glazura. Punem într-o crăticioară cacao, zahărul și apa și amestecăm. Continuăm să amestecăm pe foc mic, iar când se dizolvă zahărul adăugăm margarina. O lăsăm să dea în clocot de 2-3 ori și apoi o oprim.
  • Când blatul e rece, luăm fiecare bucată, o dăm prim glazură și apoi prin nuca de cocos (sau nuca măcinată, după preferință). Aven grijă să acoperim toate laturile bine. Se poate servi instant, însă e mai bună la 2-3 ore după tăvălire.