Îmi doream de super mult timp să fac o prăjitură vegană cu Nobo și acum câteva săptămâni chiar am reușit.
Am creat împreună această prăjitură demențială cu blat ciocolatos, o cremă cu fistic, ganache de ciocolată și frișcă.
Deși pare că are multe componente, prăjitura se face super ușor și e numai bună să o puneți în mijlocul mesei de Crăciun.
Ingrediente
- Pentru blat
200g gem
300ml ulei
600ml apă
300g zahăr
60g cacao
600g făină
o lingură esență vanilie
1 plic praf de copt
- Crema de fistic
500g lapte vegetal
o păstaie vanilie
60g zahăr
50g amidon porumb
un praf de turmeric
un praf de sare
120g unt vegan (sau 60g ciocolată albă vegană și 60g unt vegan)
2-3 linguri de pastă de fistic
- Ganache de ciocolată
200g ciocolată neagră
200g smântână lichidă vegană (sau frișcă vegană)
- Pentru ornare
200g frișcă vegană
zmeură sau orice alte fructe vă plac.
Mod de preparare
- Blat
- Punem într-un blender toate ingredientele lichide și mixăm bine să se combine gemul cu restul. Într-un alt bol, punem toate ingredientele uscate și apoi punem amestecul lichid deasupra și amestecăm ușor cu o spatulă până se combină. Atenție să nu amestecați prea mult, doar până devine totul omogen.
- Coacem în tava de la cuptor, în cuptorul preîncălzit la 180g pentru 20-30 de minute. După primele 20 de minute încercați cu o scobitoare. Coaceți până scobitoarea iese curată. Să nu uitați să puneți o foaie de copt în tavă pentru ca apoi să scoateți blatul mai ușor. După coacere, lăsați să se răcească.
- Crema de fistic
- Tăiem păstaia de vanilie în doua. Punem laptele într-o crăticioară, alături de semintele de la păstaie și păstăile. Punem crăticioara pe foc mediu. În tot acest timp, amestecăm amidonul cu sarea, zahărul, amidonul și sarea și punem puțin din lapte deasupra să se transforme într-o pastă.
- Punem pasta peste lapte și apoi amestecăm continuu pe foc în timp ce se îngroașe bine.
Apoi adăugăm untul (si ciocolata dacă ați ales această variantă) și amestecăm fără foc până se topește untul. - Dăm totul deoparte și apoi punem pasta de fistic. Scoatem păstăile de vanilie, acoperim cu o folie de plastic și lăsăm să se răceasca bine.
- Ganache de ciocolată
- Încălzim frișca/smântâna lichidă până face bulburuci pe margine, apoi o punem peste ciocolata tăiată bucăți. Lăsăm 5 minute să se înmoaie și apoi amestecăm cu un tel.
- Cum montăm
- Luăm blatul răcit și in tăiem pe jumătate pe verticală să avem două foi.
- Luăm prima foaie, punem crema de fistic și apoi punem cea de-a doua foaie. Ideal ar fi să faceți acest lucru într-o formă sau o tavă să stea cum trebuie.
- Puneam deasupra ganache-ul de ciocolată și dăm totul la frigider pentru min 6 ore sau chiar peste noapte.
- A doua zi tăiem prăjitura în bucăți, ornăm cu frișca bătută și fructe.