Relația mea cu usturoiul este deosebită, până la 20 de ani nu m-am atins de el și refuzam să mănânc orice conține usturoi. Cred că ați văzut deja că nu prea insist cu usturoiul în rețete, nu? J)
Acum a început să îmi placă, însă ce nu îmi place în continuare este ideea de a-l curăța. Aici a venit la fix pasta de usturoi de la @univerr, care vine numai gata să o pui în rețete. Eu am folosit-o în această rețetă pe cea simplă, însă neapărat să o încercați și pe cea Eros Pista care conține și pastă de ardei și e mega aromată.
Ingrediente
500g făină
1 linguriță sare
1 plic drojdie uscată
350ml apă călduță
Pentru umplutura de unt: 100g unt vegan moale, pătrunjel mărunțit, 1-2 linguri pastă de usturoi @univerr, o linguriță sare
Pentru uns la final: 50g unt vegan topit
Mod de preparare
- Începem prin a pune în apa călduță lingura de sare, pliculețul de drojdie și lingura de zahăr și lăsăm deoparte pentru 5-10 minute sau până când începe să facă bule. Ce înseamnă apă călduță? Să fie mai caldă decât temperatura camerei, dar nu atât de caldă încât să te ardă dacă pui degetul în ea.
- Separat într-un bol amestecăm făina, sarea și uleiul. Este important sa amestecăm sarea în făină să nu atingă direct drojdia. Sunt unele rețete care spun să adaugi sarea după ce ai amestecat lichidele, însă mie nu mi se pare ca e o diferență și e mai ușor să frămânți în versiunea aceasta.
După ce a făcut spume lichidul, punem compoziția peste cea uscată și începem să amestecăm bine. După ce se formează o bilă, mutăm compoziția pe blat și începem să o frământăm. Aici e bine să fii atent, este nevoie de puțină făină pe blat ca să nu se lipească, dar nu prea multă, să nu devină foarte tare. Pe măsură ce frămânți, aluatul ar trebui să devină din ce în ce mai elastic și mai puțin lipicios. În 10-15 minute maxim ar trebui să fie gata. După ce am terminat de frământat, ungem un bol mare cu ulei, punem aluatul sub formă de bilă în bol, acoperim și îl lăsăm într-un colț călduț pentru 30-45 minute sau până când își dublează forma. - După ce a crescut, ne folosim de mâini și scoatem aerul din aluat. Împărțim apoi aluatul în 2 bucăți egale.
Întindem cele două foi într-o formă ovală, punem prima foaie, apoi întindem umplutura făcută din unt, pătrunjel, pasta de usturoi și sare pe care le-am amestecat bine să le combinăm. Intindem această umplutură într-un strat subțire și apoi punem cea de-a doua foaie. - Folosind un cuțit, tăiem totul într-o forma de brad, apoi faiem fășii mici pe margine și apoi le rotim, așa cum am făcut în reel.
Excesul de aluat putem să îl tăiem mai subțire și să îl răsucim și astfel facem niște sărătele super gustoase.
Lăsăm brăduțul să crească timp de 10 minute, cât se încâlzește cuptorul la 200grade, apoi îl coacem la această temperatură pentru 20-25 de minute sau până se rumenește bine. Proaspăt scos de cuptor, îl ungem cu untul topit.
Eu l-am servit alături de ketchup pikant Eros Pista @univerr și a fost absolut delicios.