Portokalopita este desertul meu preferat grecesc. Este atât de aromată și însiropată că nu ai cum să nu te îndrăgostești pe loc. Pentru că acum nu mai am cum să mănânc versiunea originală, m-am gândit să o reproduc vegană și mi-a ieșit mega bună. Aș spune că la fel de bună ca cea originală ❤️❤️❤️
Ingrediente
250g iaurt soia
300ml ulei cocos (sau orice ulei cu gust neutru vrei)
300ml suc de portocală
250g zahăr brun
1 plic praf de copt
1 lingură amidon porumb
coaja de la o portocală
1 linguriță extract portocală
1 linguriță extract vanilie
450g foi plăcintă
o portocală tăiată felii
Ingrediente pentru sirop
450 ml apă
200g zahăr
coaja de la o portocală
2 steluțe anason
un băț de scorțișoară
Mod de preparare
- Despachetăm foile de plăcintă și le lăsăm pe blatul din bucătărie pentru 30-60 minute să se usuce și să devină puțin crocante.
- Între timp pregătim siropul. Punem ingredientele într-o crăticioară și le dăm în fiert. lăsăm să fiarbă la foc mic pentru 10 minute până când se topește zahărul și apoi lăsăm deoparte să se răcească.
- Preîncălzim cuptopul la 180g și ne apucăm de blat.
- Combinăm uleiul cu zahărul într-un bol și amestecăm până când se dizolvă zahărul. Adăugăm apoi iaurtul, sucul de portocală, coaja de la portocală, amidonul, extractul și praful de copt și amestecăm până când se combină totul bine.
- Rupem foile de plăcintă în bucăți mici, folosind mâinile.
- Ungem cu ulei tava în care urmează să punem compoziția.
- Preserăm bucăține de foi de plăcintă în tavă într-un strat egal și apoi punem compoziția de iaurt peste foi. Folosindu-ne de o furculită amestecăm ușor pentru a ne asigura că foile sunt acoperite. Adăugăm apoi feliile de portocale.
- Coacem pentru 40 de minute.
- După coacere punem siropul pe compoziția fierbinte și îl distribuim egal pe toată suprafața.
- Lăsăm să se răcească complet. Ideal e să îl lăsăm peste noapte la frigider (acoperit).
Se poate servi alături de inghețată de vanilie sau cremă de cocos.