Plăcinta ciobanului vegană (Shepard’s Pie)

Rețeta aceasta este super yummy și o să îți surprindă prietenii dacă o gătești la următoarea revedere. E super ușor de făcut și menită să impresioneze, atât din punct de vedere aspect, dar și gust. E super hrănitoare și satisfăcătoare, iar dacă nu le spui că nu conține carne, zău că nu o să se prindă nimeni 😀 Promit!

Ingrediente

  • 1 kg cartofi

  • 2 cepe

  • 1 morcov mare

  • 4 căței de usturoi

  • 100g soia granule

  • 4 linguri ulei

  • un cub legume

  • 1 lingură pastă de ardei

  • 2 foi dafin

  • 200g mazăre congelată

  • 100g bulion + 400g conservă roșii tocate

  • 2 linguri unt vegan

  • 1/2 cană lapte vegetal

  • 2 linguri drojdie nutrițională

  • sare și piper

Mod de preparare

  • Începem prin a înmuia soia in apă pentru 20 de minute conform instrucțiunilor de pe pachet. După ce s-a înmuiat o punem la scurs pentru încă 10 minute.
  • Punem într-op tigaie uleiul și punem ceapa la călit. Când a devenit translucidă punem usturoiul, morcovul, foile de dafin și pasta de ardei. Amestecăm bine și lăsăm puțin la călit până se înmoaie.
  • Adăugăm apoi soia scursă și amestecăm bine. După ce am amesteca adăugăm bulionul, roșiile de la conservă și o jumătate de conservă de apă. Lăsăm pe foc pentru 10 minute sau până când se reduce și devine un sos plăcut. Nu e nevoie să fierbem până când se înmoaie de tot morcovii deoarece va sta și la cuptor.
  • Ne apucăm să facem piureul. Scurgem cartofii, adăugăm untul, laptele vegetal și pisăm bine până când devine piure bun. Asezonăm cu sare și cu drojdia nutrițională. Opțional: mie îmi place din când în când să pun pătrunjel în piure, îmi place cum se vede după coacere 😀
  • Când cele două ingrediente sunt gata, ne apucăm de asamblat. Luăm o tavă de cuptor și punem amestecul de soia cu sos de rosii și acoperim în strat uniform cu piureul. După ce ai întins într-un strat uniform, poți să folosești o furculiță să faci un model pe piure.
  • Punem la cuptorul preîncălzit la 200 grade și coacem pentru 35 minute.
    Eu o servesc cu lipii integrale și iaurt soia Take it Veggie.