Pierogi sau colțunași vegani

Știu că se fac și pe la noi prin Moldova (dacă nu mă înșel), însă eu am gustat pentru prima dată acest tip de colțunași în Polonia pe vremea când nu eram vegană și efectiv am rămas cu gândul la ei.

Din fericire, se veganizează super ușor, așa că mă pot bucura de ei în continuare. Despre forma lor, pot sa spun că sunt leneșă și folosesc o jucărie cumpărată din Dedeman care le face super repede. Dacă le-aș face eu manual, probabil toți ar fi diferiți și ar dura o veșnicie:))

Ingrediente pentru aluat

  • 380g făină

  • 250ml apă

  • 60ml unt vegan topit

  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 2 cepe mari

  • 1 lingură de ulei de măsline

  • 4 cartofi

  • 60ml lapte vegetal

  • 2 linguri drojdie nutrițională

  • sare după gust

  • pentru prăjit vom avea nevoie de 2 linguri de unt vegan

  • pentru servire vom avea nevoie de iaurt vegan

Mod de preparare

  • Pentru a face aluatul, amestecăm făina și sarea într-un castron mediu. Amestecăm apoi apa și untul pentru a forma un aluat. Transferăm aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și frământăm aproximativ 6 minute, până când este omogen și elastic. Transferăm aluatul într-un castron ușor uns cu ulei și acoperim. Lăsăm să se odihnească timp de o oră.
  • In timp ce aluatul se odihneste, caramelizăm ceapa. Punem ceapa și uleiul într-o tigaie medie și amestecăm de câteva ori pentru a acoperi ceapa cu ulei. Punem tigaia la foc mediu-mic. Lăsăm să se gătească, amestecând din când în când, până când ceapa devine foarte moale și maro deschis, aproximativ 45 de minute.
  • În timp ce aluatul se odihnește și ceapa se caramelizează, punem cartofii tăiați cuburi într-o oală medie și acoperim cu apă. Pune oala la foc mare si aducem apa la fiert. lăsăm la fiert până când cartofii sunt fragezi, aproximativ 15 minute.
  • Scurgem cartofii într-o strecurătoare și îi punem înapoi în oală. Zdrobim cartofii cu un zdrobitor și amestecăm laptele, fulgii de drojdie inactivă și sarea. Când s-a terminat de gătit ceapa, amestecați-o în amestecul de cartofi.
  • După ce aluatul a stat 1 oră, îl împărțim în 2 jumătăți. Transferăm una dintre jumătăți pe o suprafață ușor înfăinată și rulați într-un pătrat de aproximativ. Tăiem cercuri folosind un pahar de băut sau un tăietor de patiserie. Rerulăm aluatul după cum este necesar și repetămcu cealaltă jumătate. Ar trebui să obținem aproximativ 24 de cercuri.
  • Punem aproximativ 1 lingură de amestec de cartofi pe fiecare cerc de aluat, apoi pliem în jumătate și etanșăm bine pentru a forma un pierogie.
  • Punem o oală mare cu apă la fiert, și după ce a început să fiarbă adăugați găluștele. Le gătim timp de 3-4 minute, pana cand plutesc, scotand fiecare colțunaș cu o paletă si transferand pe o farfurie pe măsură ce incep să plutească.
    Pentru a prăji colțunașii, se topește untul într-o tigaie mare, apoi se adaugă câți colțunași încap fără a se înghesui. Gatim aproximativ 4 minute pe fiecare parte, până devin aurii si crocanți. Punem colțunașii prăjiți într-o farfurie și servin alături de iaurt vegan.
    Dacă nu aveți de gând să mâncați toți colțunașii la o masă, recomand să îi fierbeși și prăjiți fix atunci când vreți să îi mâncați. Pe cei formați puteți să îi țineți 2-3 zile în frigider.