Prăjitură Carpați vegană

Dacă nu ați încercat această prăjitură în copilărie, trebuie neapărat, mai ales având în vedere cât de simplu se face. Eu când am fost copil, am mâncat-o doar la cofetărie pentru că efectiv mi se părea teribil de complicată :))

Cu scurtătura pe care v-o propun, o veți face de două ori mai repede și va fi cel puțin la fel de gustoasă ❤️

Vorbesc bineînțeles despre foile pentru prăjituri deja coapte de la Dr. Oetker care se găsesc în supermarketuri și care au îngrediente super ok.

Dacă aveți însă mai mult timp la disponiziție și vreți să va tratați cu o sesiune de copt foi, găsiți cum să le faceți în rețeta mea de Albă ca zăpada vegană.

Dacă le coaceți recomandați să le faceți deja forme mici dreptunghiulare, pe cele din comerț o să vedeți că o să le tăiem pe mijloc.

Ingrediente

 • un pachet de foi Dr. Oetket sau foi după această rețetă

 • 200g ciocolată amăruie

 • 200g zahăr

 • 200g unt vegan moale

 • 1 litru lapte vegetal

 • 100g amidon de porumb

 • pentru ornat: 50g fulgi de cocos

Mod de preparare

 • Începem prin a pregăti crema (dacă avem deja foile gata, dacă nu vom începe cu foile, cf. rețetei de aici).
  Într-o cratiță încăpătoare punem tot zahărul să se topească urmărindu-l atent să nu se ardă. Separat, amestecăm amidonul cu 200ml lapte.
  După ce s-a topit zahărul, punem restul de 800ml de lapte vegetal peste zahărul topit. O să vedeți că zahărul se va întări, însă amestecăm și ținem pe foc până când se topește. După ce s-a topit, punem amestecul de amidom și continuăm să amestecăm până când se întărește.
  Luăm apoi de pe foc și punem ciocolata cuburi peste cremă și amestecăm bine să se combine.
  Punem apoi untul puțin câte puțin și amestecăm până când totul se omogenizează.
  Lăsăm apoi să se răcească, acoperit cu o folie de plastic, să nu facă pojghiță.
 • După ce s-a răcit crema, ne apucăm să facem montarea.
  Tăiem foile pe lungă, în două bucăți egale. Ideea este ca la final să avem 8 foi lungi egale. Recomand să faceți acest past folosind un cuțit de pâine, riscați altfel să se rupă foile.
  Oprim separat într-un bol 20% din cremă pentru ornat.
  Luăm apoi fiecare foaie, punem 2-3 linguri de cremă, o întindem și apoi punem urmatoarea foaie. Continuăm așa până când terminăm toate foile. Invelim apoi in folie de plastic si dam la frigider peste noapte.
 • A doua zi, dezvelim de folie și tăiem marginile folosind un cuțit de pâine să fie drepte.
  Tăiem prăjitura în pătrate. Întoarcem apoi fiecare pătrat li tăiem în diagonală ca în poză. Punem apoi fiecare triunghi spate în spate și lipim cu cremă. Învelim apoi fiecare prăjitură în cremă și presărăm nucă de cocos deasupra.
 • Lăsăm la frigider 2h să se așeze după montare și apoi poate fi tăiată felii și servită.