paine-brad-de-craciun

Pâine brad de Crăciun

O idee super drăguță care o să atragă cu siguranță atenția pe masa de Crăciun. Eu mai jos am pus rețeta de bază care este umplută cu cașcaval vegan, însă voi puteți să o faceți fără umplutură sau efectiv să experimentați cu tot ce vă place mai mult.

Exemple de umplutură:

  • pesto
  • pastă de anghinare
  • pulled pleurotus
  • ciocolată sau gem (dar dacă le faceți dulci trebuie să mai puneți zahăr în aluat)
paine-brad-de-craciun

Ingrediente

  • 500g făină albă

  • 1 linguriță zahăr

  • 1 linguriță sare

  • 1 plic drojdie uscată

  • pentru uns: 100 ml lapte vegetal + turmeric pentru culoare

  • Optional: 25 grame unt topit să ungem rulourile după coacere + rozmarin pentru decor.

  • 150g cascaval vegan pentru umplutură

Mod de preparare

  •  Începem prin a pune în apa călduță lingura de sare, pliculețul de drojdie și lingura de zahăr și lăsăm deoparte pentru 5-10 minute sau până când începe să facă bule. Ce înseamnă apă călduță? Să fie mai caldă decât temperatura camerei, dar nu atât de caldă încât să te ardă dacă pui degetul în ea.
  • Separat într-un bol amestecăm făina, sarea și uleiul. Este important sa amestecăm sarea în făină să nu atingă direct drojdia. Sunt unele rețete care spun să adaugi sarea după ce ai amestecat lichidele, însă mie nu mi se pare ca e o diferență și e mai ușor să frămânți în versiunea aceasta.
    După ce a făcut spume lichidul, punem compoziția peste cea uscată și începem să amestecăm bine. După ce se formează o bilă, mutăm compoziția pe blat și începem să o frământăm. Aici e bine să fii atent, este nevoie de puțină făină pe blat ca să nu se lipească, dar nu prea multă, să nu devină foarte tare. Pe măsură ce frămânți, aluatul ar trebui să devină din ce în ce mai elastic și mai puțin lipicios. În 10-15 minute maxim ar trebui să fie gata. După ce am terminat de frământat, ungem un bol mare cu ulei, punem aluatul sub formă de bilă în bol, acoperim și îl lăsăm într-un colț călduț pentru 30-45 minute sau până când își dublează forma.
  • După ce a crescut, ne folosim de mâini și scoatem aerul din aluat. Împărțim apoi aluatul în 17 bucăți egale. Recomand să folosiți cântarul pentru acest lucru dacă vreți să fiți preciși.
    Dacă ați ales să umpleți chiflele acum este momentul. Luăm fiecare bucată, o umplem cu un cub mic de cascaval și apoi formăm o bilă. Le așezăm în formă de brad, așa cum am pus eu în poză. Când am rulat toate bilele, acoperim cu un prosop de bucătărie și lăsăm la crescut pentru 30 de minute.
  • Ungem apoi fiecare biluță cu amestecul de lapte și turmeric și apoi punem la copt în cuptorul preîncălzit la 180g pentru cel puțin 25 de minute, sau până se coace, în funcție de cum vă merge cuptorul.
  • După ce le-ați scos din cuptor recomand să le ungeți cu puțin unt topit să le dați luciu și să presărați puțin rozmarin să fie festiv. Însă dacă vreți să omiteți acest past, nu este absolut nicio problemă.
paine-brad-de-craciun