Pentru că a venit frigul, a început să îmi vine pofta să dau drumul la cuptor. Pentru că nici nu am apucat să merg în Grecia această vară, am zis să îmi astâmpăr pofta cu o musaca vegană.
A iesit așa gustoasă, încât sigur o să o repet curând, căci nu m-am putut sătura din prima tavă.
Rețeta mea conține și vinete pentru că eu efectiv le ador, însă dacă tu nu ești fan, poți să le elimini.
Haide să vedem cum se prepară ❤️
Ingrediente
o pungă soia granulată
6 cartofi medii
1 morcov
1 ceapă
2 conserve de roșii tocate în sos
2 linguri ulei
o foaie de dafin
o vânătă mare
sare și piper
oregano
Mod de preparare
- Începem prin a înmuia soia în apa pentru 15-20 minute. În acest timp, tocăm ceapa și morcovul cuburi și îi punem deoparte.
- Curățăm cartofii și îi tăiem felii de jumătate de centimetru și îi punem la fiert cu sare. Trebuie să îi fierbem pe jumătate. Dacă îi fierbem prea mult o să iasă totul piure și nu o sa fie tocmai ok consistența.
- Vânăta o tăiem felii și apoi o rumenim bine pe o tigaie grill. Dacă sunteți nesiguri să adăugați vânăta, recomand să o prăjiți pentru că va avea considerabil mai mult gust. Eu am ales grill pentru că e mai sănătos și oricum sunt înnebunită după vânătă, așa că nu aveam nevoie de un boost de aromă.
- Pentru a face sosul începem cu uleiul care se încinge într-o tigaie mare, adăugăm apoi ceapa și o călim puțin. Apoi adăugăm morcovul, mai călim puțin, iar la final soia hidratată și scursă.
Amestecăm bine și adăugăm foaie de dafin și o linguriță de oregano.
Când a scăzut bine adăugăm o cutie și jumătate de roșii în conservă.
Fierbem la foc potrivit până când se transformă în sos – ar trebui să dureze 15-20 minute.
Apoi condimentăm cu sare și piper și suntem gata de asamblare. - Pentru asamblare procedăm în acest fel: Punem un strat de cartofi, apoi un strat cu sosul de carne, un strat de vanata, iar apoi iar un strat din sosul de carne. La final mai punem un singur strat de cartofi și punem cealaltă jumătate de sos de roșii deasupra.
Tradițional se mai face un sos bechamel să se pună deasupra, însă mie personal mi se pare că face musacaua grea și nu este complet necesară. - Acoperim cu staniol tava și o dăm la cuptorul preîncălzit la 180grade pentru 30 de minute.
După aceste 30 de minute scoatem staniolul și mai lăsăm la copt pentru incă 15 minute să se rumenească. - La servire mie îmi place să adaug iaurt de soia și pătrunjel presărat.