Știți cât de greu se găsesc mucenici de post? Dacă da, atunci imaginați-vă cât de greu se găsesc cei vegani 😂 pentru că cei de post sunt tradiționali făcuți cu miere.
Pentru că pare un task aproape imposibil, m-am decis să veganizez rețeta pentru că oricum e mai rapid decât să străbat tot orașul în căutarea lor, nu?
Hai să vedem cât de ușot se fac:
Ingrediente pentru blat
500g făină
300ml lapte vegetal
60g zahăr
60g unt vegan topit
10g drojdie uscată
1 esență vanilie
coaja de la o lămâie
puțină sare
o linguriță de turmeric pentru culoare
Mod de preparare
- Pentru aluat se amestecă laptele călduț cu drojdia și cu zahărul și se lasă pentru 5 minute să se umfle.
Într-un bol încăpător făina, esența, coaja de lămâine, sarea, untul topic și amestecăm bine. Adăugăm apoi amestecul de lapte cu drojdia. - Începem să frământăm bine pentru 10-15 minute până când se obține un aluat moale dar compact. Se lasă la dospit pentru circa o oră sau până când își dublează volumul.
- După ce a crescut se împarte aluatul în bucăți de aproximativ 100g. Mie mi-au ieșit 8 bucăți. Recomand să le măsurăm pentru că așa ne asigurăm că se vor coace integral. – ies super mari de 100g, grăsuni și frumosi. Însă dacă vrei porții de o persoană, recomand 50g.
- Ungem palmele cu puțin ulei, luăm o bilă și o intindem sub forma unei baghete. Luăm fiecare capăt și îl sucim spre interior sub forma unui S.
- Așezăm mucenicii formați într-o tavă de copt cu spațiu între ele și lăsăm la crescut din nou.
- Îi ungem cu lapte și turmeric și îi dăm la copt pentru 15-20 minute la cuptorul preîncălzit la 180 grade, daca le faci de 50g, sau 30-35 dacă le faci de 100g.
- Cât timp se coc mucenicii, facem siropul fierbând pentru apa cu zahărul pentru 5 minute, iar când oprim focul adăugăm esența.
După ce s-au răcit mucenici, începem să turnăm sirop și îi lăsăm să absoarbă lichidul pentru aproximativ 20minute. - După ce s-au însiropat, îi ungem cu siropul de agave și presărăm nucă măcinată deasupra.
