Mucenici vegani (de post)

Știți cât de greu se găsesc mucenici de post? Dacă da, atunci imaginați-vă cât de greu se găsesc cei vegani 😂 pentru că cei de post sunt tradiționali făcuți cu miere.

Pentru că pare un task aproape imposibil, m-am decis să veganizez rețeta pentru că oricum e mai rapid decât să străbat tot orașul în căutarea lor, nu?

Hai să vedem cât de ușot se fac:

Ingrediente pentru blat

  • 500g făină

  • 300ml lapte vegetal

  • 60g zahăr

  • 60g unt vegan topit

  • 10g drojdie uscată

  • 1 esență vanilie

  • coaja de la o lămâie

  • puțină sare

  • o linguriță de turmeric pentru culoare

Ingrediente pentru sirop

  • 200ml apă

  • 100g zahăr

  • 1 esență vanilie

Ingrediente pentru decor

  • 200g nucă măcinată

  • 300g sirop de agave

Mod de preparare

  • Pentru aluat se amestecă laptele călduț cu drojdia și cu zahărul și se lasă pentru 5 minute să se umfle.
    Într-un bol încăpător făina, esența, coaja de lămâine, sarea, untul topic și amestecăm bine. Adăugăm apoi amestecul de lapte cu drojdia.
  • Începem să frământăm bine pentru 10-15 minute până când se obține un aluat moale dar compact. Se lasă la dospit pentru circa o oră sau până când își dublează volumul.
  • După ce a crescut se împarte aluatul în bucăți de aproximativ 100g. Mie mi-au ieșit 8 bucăți. Recomand să le măsurăm pentru că așa ne asigurăm că se vor coace integral. – ies super mari de 100g, grăsuni și frumosi. Însă dacă vrei porții de o persoană, recomand 50g.
  • Ungem palmele cu puțin ulei, luăm o bilă și o intindem sub forma unei baghete. Luăm fiecare capăt și îl sucim spre interior sub forma unui S.
  • Așezăm mucenicii formați într-o tavă de copt cu spațiu între ele și lăsăm la crescut din nou.
  • Îi ungem cu lapte și turmeric și îi dăm la copt pentru 15-20 minute la cuptorul preîncălzit la 180 grade, daca le faci de 50g, sau 30-35 dacă le faci de 100g.
  • Cât timp se coc mucenicii, facem siropul fierbând pentru apa cu zahărul pentru 5 minute, iar când oprim focul adăugăm esența.
    După ce s-au răcit mucenici, începem să turnăm sirop și îi lăsăm să absoarbă lichidul pentru aproximativ 20minute.
  • După ce s-au însiropat, îi ungem cu siropul de agave și presărăm nucă măcinată deasupra.