Acrită cu borș, perioșoare “cărnoase” este o ciorbă superb de gustoasă. Dacă vi se pare că arată super autentic, atunci gustul vi se va părea socant de autentic.
La fel de ușor de făcut ca ciorba normală, dar mult mai ușoară și macro friendly.
Mie îmi place cel mai mult să o acresc cu borș praf, mi se pare cel mai comod pentru că are un termen de expirare mai mare și nu ocup mult spațiu în bucătărie cu el. Însă voi puteți să o acriți cu ce vă doriți ❤️
Ingrediente
100g soia granule
75g orez alb
100g ceapă tăiată mărunt
3 linguri de făină de in (seminte de in măcinate)
4 linguri de făină de ovăz
2 linguri tărâțe de psyllium
sare și piper
o ceapă medie tăiată cuburi mici
un morcov tăiat cuburi mici
un păstârnac tăiat cuburi mici
un ardei mic tăiat cuburi mici
o legătură pătrunjel
o lingură borș din plic.
150g roșii tocate în conservă
un cub de legume.
Mod de preparare
- Începem cu perișoarele. Punem soia la înmuiat pentru 20 de minute și fierbem orezul. După ce soia e înmuiat și orezul s-a fiert, punem într-un bol următoarele ingrediente: soia înmuiată și stoarsă în palme, orezul, ceapa tocată mărunt, lingurile de făină de in, făină de orez și tărâțe, sare si piper și puțin pătrunjel tocat. Amestecăm totul bine, și verificăm cu mâna dacă compoziția în timp ce o strângi în pumn, își păstrează forma. Dacă nu, va fi nevoie să adaugi și o lingură de făină, căci e multă umiditate în aer.
- După ce compoziția de perișoare e gata, începem să formăm bine egale și le lăsăm deoparte.
- Pentru ciorbă, punem într-o oală 3 litri de apă la fiert, alături de toate legumele tăiate (ceapa, morcovul, păstârnacul, ardeiul) și cubul de legume.
Unii ar zice că ciorba iese mai gustoasă dacă în loc să le fierbi, călești legumele în puțin ulei. Eu zic ca nu iese mai gustoase, iese doar mai grasă :)) dar vă las pe voi să hotărâți ce abordare vă place mai mult. - Le lăsăm să fiarbă 10 minute sau până când legumele sunt aproape fierte. Atunci adăugăm roșiile tocate, lăsăm să dea în foc și apoi cu grijă punem perișoarele la fiert pentru 5-10 minute în funcție de cât de mari le-ați făcut.
- La final acrim cu borș (punem puțin și gustăm până când e cât de acru de dorim), asezonăm cu sare și terminăm cu pătrunjel tocat după ce am oprit focul.