fasole-batuta

Fasole bătută cu ceapă călită

La mine la Vâlcea se numește fasole sleită sau făcăluită. De când am încercat-o pentru prima dată a fost dragoste la prima îmbucătură, dar întotdeauna am crezut că e suuuper greu să o faci, motiv pentru care am considerat-o fel de mâncare pentru ocazii speciale :))

Cred că mereu am crezut că e greu de făcut pentru că pe vremea respectivă nu există un blender în care să arunci tot, să apeși pe buton și să faci magie. Bunica mea chiar se chinuia puțin.

Din fericire, noi trăim alte vremuri, motiv pentru care putem să avem fasole bătută în fiecare zi, dacă așa ne poftește inima ❤️

Ingrediente

  • 250g fasole uscată sau 3 conserve de fasole albă

  • sare și piper

  • 2-3 căței de usturoi

  • 2 linguri de ulei

  • 2 lingurițe boia dulce

E important de știut că se poate face la fel de bine și cu fasole din conservă, așa cum am pus și în lista de ingrediente. Însă la fel ca la hummus și falafel parcă iese puțin mai bună atunci când fierbi tu boabele. Dacă folosiți conservem puteți trece direct la pasul 4.

Mod de preparare

  • Începem prin a înmuia fasolea pentru 24h în apă rece. Pas care e preferabil să se întâmple înainte de ziua în care vreți să o gătiți efectiv.
    În aceste două ore e bine să verificați fasole și să îi schimbați apa de 2-3 ori, de fiecare dacă să fie apă rece pusă.
    Veți vedea în tot acest timp că boabele se vor umfla și se vor înmuia vizibil.
  • A doua zi, scurgem apa din fasole, spălăm bine boabele, le transferăm într-o oală și punem apă să acopere bine fasolea. Dăm drumul la foc și așteptăm puțin lângă fasole pentru că trebuie îndepărtată spuma pe care o face.
    O lăsăm să clocotească 10 minute, apoi scurgem apa și punem apă nouă rece. Am dus-o iar la fierbere, iar dacă a făcut din nou spumă o eliminăm încă o dată.
  • Din păcate nu există un timp standard în care fierbe fasolea pentru că depinde mult de la bob la bob. Poate să fiarbă între o oră și 3-4. Recomand să o verificați periodic, iar când e bobul moale să opriți focul. După fierbere, o lăsăm să se răcească puțin, să ajungă la temperatura camerei.
  • În bolul robotului de bucătăriu punem boabele (fără lichid, dar nu aruncați lichidul încă), cățeii de usturoi și le mixăm câteva secunde. ne folosim de lichidul de la fasole să o ajustăm puțin până când ajunge la consistența dorită. Mie îmi placă mai degrabă mai tare, mai cremoasă, deci foarte lichidă, motiv pentru care e prefer să începem fără lichid și apoi să pun puțin câte puțin. Asezonăm cu sare și piper după gustul nostru.
  • Cum facem ceapa călită?
    Tăiem ceapa solzișori. În tigaia cu uleiul încălzit, punem ceapa la călit la foc mic, alături de un praf de sare. Amestecăm în ea ocazional să nu se lipească și o gătim până când sfârâie. Dacă văd că se usucă în tigaie, eu mă mai ajut de puțină apă până când fierbe ceapa. Când e aproape gata, punem boia dulce și o mai gătim pentru câteva minute.
  • Eu servesc de fiecare dată fasole în modul tradițional, într-un castron/bol, cu o gaură în mijloc în care așez ceapa călită.
    Se servește preferabil de a doua zi, căci dacă stă puțin la rece devine mai gustoase, alături de pâine prăjită sau pita.
fasole-batuta