Cupcakes cu morcov

Cred că spuneam într-un story acum câteva săptămâni cât de muuuuult îmi place prăjitura cu morcov.

Cred că dintre toate felurile de dulciuri este de departe preferata mea: este zemoasă, poți să îi oferi mai multe texturi și poți să o personalizezi cu lucrurile tale preferate. În loc de nucă să pui migdale, în loc de stafide să fie merișoare și tot așa.

Ingrediente

  • 250g făină

  • 1 praf de copt

  • 1 linguriță sare

  • 1 linguriță scorțișoară

  • 2 cups morcov

  • 300g zahăr brun

  • 2 ouă de chia (2 linguri de chia + 6 linguri de apă)

  • 120 ml ulei (floarea soarelui sau cocos topit)

  • o esență de vanilie

  • 1 cup lapte vegan

  • 150g nuci tăiate

  • 100g stafide

  • 200ml frișcă vegană

  • optional pentru topping: 50g nuci + 100g zahăr alb

Mod de preparare

  • Punem într-un bol ingredientele umede: laptele, ouăle vegane, uleiul, zahărul și esența și amestecăm bine cu un tel să se omogenizeze.
  • Deasupra ingredientelor umede adăugăm făina, praful de copt și scorțișoara. Amestecăm bine până când se leagă compoziția.
  • În compoziția gata, punem morcovul ras, nucile tocate cu un cuțit (nu măcinate) și stafidele. Punem compoziția în formele de cupcakes. E bine să fim atenți să fie egale (eu folosesc o formă de înghețată să porționez egal aluatul).
    Le punem în cuptorul preîncălzit la 180g pentru aproximativ 20 de minute. După primele 15 minute e bine să le încercăm cu o scobitoare, când sunt gata, nu ar trebui să se lipească aluat pe scobitoare.
    Din compoziția aceasta ar trebui să iasă între 12-16 cupcakes, în funcție de cât de mare e forma în care coaceți.
  • Pentru topping:
    Prajim puțin nucile intr-o tigate și apoi le luam de pe foc. În aceeași tigaie punem zahărul și pe foc mic, amestecăm cu grijă până când se topește, dar fără să se ardă. Când s-a topic, adăugăm nucile și amestecăm să acoperim nucile cu zahărul topit. Transferăm nucile caramelizate pe o foaie de copt și le lăsăm să se răcească.
    Când eram copil îi ziceam alviță și era desertul meu preferat ❤️
    După ce s-a răcit punem alvița într-un prosop și o pisăm folosin un sucitor. Ar trebui să se transforme într-un fel de nisip.
  • Când am terminat și cu toppingul și cupcakes-urile s-au răcit e timpul să le asamblăm.
    Începem prin a bate frișca tare. Folosind pungă de decor, punem frișa frumos pe cupcakes și apoi presărăm nisip de alviță.