Cozonac vegan cu nucă

Am pregătit pentru voi o rețetă de cozonac super gustoasă și pufoasă care cred că o să vă placă super mult.

Ingredientele sunt măsurate fix pentru un cozonac pentru că știu că mulți dintre noi poftim la mai multe în același timp, mai ales în timpul sărbătorilor, motiv pentru care e bine să facem puțin din tot.

Bineînțeles voi puteți dubla/tripla cantitățile astfel încât să iasă cât cozonac vreți.

Ingrediente

  • 240ml lapte vegetal călduț

  • 1 plic drojdie uscată

  • 1 lingură zahăr

  • 1 coajă de la o portocală

  • 1 coajă de la o lămâie

  • o păstaie de vanilie

  • 500g făină

  • 100g zahăr

  • 1/2 linguriță sare

  • 1/2 linguriță turmeric

  • 50ml lapte călduți suplimentari (dacă e nevoie)

  • 80ml ulei

Ingrediente pentru umplutură

  • 200g nuci (înmuiate peste noapte)

  • 2 linguri de cacao

  • 4 linguri de zahăr

  • opțional: stafide/rahat

Mod de preparare

  • Începem prin a prepara maiaua. Tăiem păstaia de vanilie și spunem sâmburii și păstaia în lapte alături de coaja de portocală și lămâie și punem laptele la încălzit. Nu foarte tare, cât să suportăm căldura dacă punem degetul în lapte. După ce s-a încălzit, scoatem păstaia, adăugăm zahărul și plicul de drojdie și lăsăm să se activeze drojdia (adică să se umfle).
  • Punem într-un castron toate celelalte ingrediente pentru aluat, mai puțin uleiul și amestecăm să se încorporeze bine. Adăugăm maiaua și începem să frământăm pentru 10-15 minute. Ne folosim de ulei să ne ajute să frământăm. După ce am terminat de frământat, lăsăm să crească pentru 1-2 ore.
  • Între timp pregătim umplutura. Punem într-un blender nuca înmuiată, cacao și zahăr și amestecăm bine până se transformă în pastă. Dacă ni se pare că a ieșit prea tare, mai adăpugăm puțin lapte vegetal să se subtieze, să iasă ca o nutella.
  • După ce a crescut aluatul, tăiem compoziția în două, întindem pe o foaie, întindem jumătate de compoziție și rulăm. Facem la fel și cu cealaltă jumătate și apoi împletim ușor cele două bucăți și punem într-o tavă de cozonac să crească pentru încă 30 de minute.
  • După ce a crescut, ungem cu lapte vegetal, presărăm puțin zahăr și coacem la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 50-60 minute.