Aceste cupcakes sunt atât de delicioase și festive încât sigur o să facă super senzație. Eu le-am dus la birou și au fost rase în primele 30 de minute 🤩.
Brioșa are gust de turtă dulce, caramelul condimentat îi aduce un plus de cremozitate, iar crema de ciocolată albă este efectiv cireașa de pe tort ❤️.
Dacă vreți, le puteți transforma și într-un tort festiv, trebuie doar să faceți de compoziție dublă din toate și să le ornați sub formă de tort.
Ingrediente pentru 12 cupcakes
125ml apă minerală
125ml lapte vegetal
64ml ulei
180g făină
1 linguriță praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
3 lingurițe condimente de turtă dulce
Ingrediente pentru caramelul condimentat
50g zahăr
25g unt
60ml frișcă
1 linguriță condiment turtă dulce
Înlocuiri
- dacă nu găsiți ciocolată albă o puteți înlocui cu ciocolată neagră sau să nu puneți deloc. Dacă nu puteți însă, omiteți complet pașii pentru cremă ci doar bateți standard frișca înainte de ornare.
- dacă nu găsiți mix de turtă dulce (eu l-am folosit pe cel din Lidl) puteți să vă faceți singuri combinând următoarele condimente: 2 lungurițe de scorțișoară, 2 linguriță de ghimbir pudră, 2 lingurițe de cuișoare măcinată, 1 linguriță nucșoară.
Mod de preparare
- Începem prin a face caramelul condimentat.
Se încălzește zahărul granulat într-o cratiță de rezistență medie la foc mediu, amestecând constant cu o spatulă de cauciuc rezistentă la căldură sau o lingură de lemn. Zahărul va forma aglomerări și în cele din urmă se va topi într-un lichid gros, maro, de culoarea chihlimbarului, pe măsură ce continuați să amestecați. Ai grijă să nu-l arzi.
Odată ce zahărul este complet topit, amestecați imediat untul până se topește și se combină. Fii atent la acest pas pentru ca caramelul va clocoti rapid cand se adauga untul. Dacă observați că untul se desparte sau dacă zahărul se aglomerează, luați de pe foc și bateți energic pentru al combina din nou.
După ce untul s-a topit și s-a combinat cu zahărul caramelizat, se fierbe timp de 1 minut fără a amesteca.
Amestecați foarte încet frișca. Deoarece frișca este mai rece decât caramelul fierbinte, amestecul va bule rapid atunci când este adăugat. După ce s-a adăugat toată frișca, se oprește amestecarea și se lasă să fiarbă 1 minut. Va crește în tigaie pe măsură ce va fierbe.
Se ia de pe foc si se pune condimentul de turtă dulce.
Lăsați să se răcească complet înainte de utilizare. Caramelul se îngroașă pe măsură ce se răcește. - Facem apoi crema.
Rupem bucăți ciocolata și o punem într-un castrom puțin mai mare.
Punem apoi la încălzit frișca pe foc până când începe să bolborosească puțin, dar nu să fiarbă complet. Punem apoi frișca fierbinte peste ciocolată și o lăsăm deoparte pentru 5 minute.
După cele 5 minute au trecut, amestecăm bine toată compoziția să se topească ciocolata.
O lăsăm apoi să ajungă la temperatura camerei și apoi o dăm la frigider pentru min 3 ore, sau peste noapte. - Facem apoi brioșele.
Punem într-un castron încăpător lichidele și zahărul și amestecăm până se omogenizează.Adăugăm apoi făina, praful de copt, bicarbonatul și condimentele de turtă dulce și amestecăm până când devine un aluat omogen.
Punem aluatul în forme de brioșe pe care le umplem maxim 3 sferturi și apoi dăm la copt în cuptorul preîncălzit la 180g pentru 10-15 minute sau până de coc. Puteți face testul cu scobitoarea să vă asigurați că sunt coapte.
Le lăsăm apoi la răcit până să punem restul de ingrediente. - După ce toate ingredientele s-au răcit este timpul să începem montarea.
Începem prin a bate crema foarte bine cu un mixer până se întărește bine de tot.
Luăm apoi fiecare brioșă, facem o adâncitură în mijloc, punem caramelul condimentat în adâncitură, iar apoi ornăm cu crema de ciocolată albă.