Banana bread vegana

Atat de simpla, dar atat de delicioasa.
Daca vreti o versiune de reteta fara gluten, gasiti deja pe blog. Cea de mai jos este varianta standard cu faina de gluten.

Mie imi place sa folosesc canile de masurare, caci merge reteta mai repede, dar daca nu aveti cani de masurare, va pun si cantitatile in ml/g mai jos.


Pentru ingredientele umede:

🍌3 banane de mărime medie spre mare, foarte coapte, zdrobite

🍌1/3 cană de ulei de cocos topit și răcit – 80ml

🍌1/2 cană de zahăr brun (sau zahăr de cocos) – 100g

🍌 ½ linguriță extract de vanilie

🍌2 linguri lapte vegetal la alegere

Pentru ingredientele uscate:

🍌 1 ¾ cană făină albă – 220g

🍌 1 plic praf de copt

🍌1 linguriță scorțișoară măcinată

🍌 ½ linguriță sare

🍌Opțional: 1/2 cană fulgi de ciocolată 1/2 cană nuci mărunțite (sau nuci pecan)

  1. Preîncălziți cuptorul la 175 de grade Celsius. Tapetați o formă de copt de 21.59 cm x 11.43 cm cu hârtie de copt și ungeți interiorul formei pentru a preveni lipirea. Dacă folosiți o formă mai mare de copt, cum ar fi una de 22.86 cm x 12.7 cm, trebuie să știți că pâinea va fi mult mai subțire și va dura mai puțin timp să se coacă.
  2. Într-un bol mare, amestecați bananele zdrobite, zahărul brun, uleiul de cocos, extractul de vanilie și laptele până când se combină bine.
  3. Într-un alt bol mare, amestecați ingredientele uscate: făina, praful de copt, scorțișoara și sarea. Adăugați ingredientele uscate peste cele umede și amestecați până când se combină. Nu amestecați prea mult; este perfect normal să rămână câteva bucăți de banana. Puteți adăuga ½ cană de nuci mărunțite sau ½ cană de fulgi de ciocolată (sau ambele!) dacă doriți.
  4. Turnați aluatul pentru pâine în forma pregătită. Coaceți timp de 40-50 de minute sau până când un bat/scobitoare inserat în mijloc iese curat sau cu doar câteva firimituri atașate. Lăsați pâinea să se răcească în formă timp de 5-10 minute, apoi scoateți-o și transferați-o pe un grătar de sârmă pentru a se răci complet.