Weekendul trecut am fost în vizită la părinții mei și m-am întors numai cu bunătăți. Printre toate aceste bunătăți se numără și această iahnie de fasole pe care am gătit-o alături de mama și care a ieșit minunat <3
Vă las mai jos îngredientele și modul de preparare.
Rețeta este super versatilă pentru că o poți schimba după cum vrei în funcție de boabele alese, de felul de roșii și tot așa.
Ingrediente
250g fasole boabe (uscată) – sau două conserve de fasole, caz în care treci direct la pasul 4.
1 ceapă
1 ardei
1 morcov
o conservă de roșii tocate în sos (eu am folosit roșii puse la borcan de mama)
100ml ulei de măsline
verdeață proaspătă (mie-mi place pătrunjelul)
Condimente: cimbru uscat, piper, sare, o foaie dafin
Mod de preparare
- Rețeta aceasta începe cu o zi înainte de a o găti efectiv pentru că trebuie punem la înmuiat fasolea peste noapte – cel puțin 12 ore. Înainte să o punem peste noapte trebuie să alegem impuritățile și să o clătim sub jet puternic de apă.
- A doua zi clătim fasolea de 2-3 ori și apoi o punem la fiert. Un pas obligatoriu este să dăm fasolea de două ori în fiert înainte să o lăsăm să fiarbă serios. Ce înseamnă asta? O punem la fiert și o lăsăm să dea în clocot. Când a început să dea în clocot, o dăm la o parte, o scurgem, o clătim sub un jet fierbinte și o mai punem o dată la fiert. Mai facem asta o dată, iar apoi o lăsăm final să fiarbă în cea de-a treia apă.
Se spune că această etapă reduce efectul de balonare pe care îl produce fasolea. - Când începem fierbarea poți să o faci în două feluri. Primul este cel tradițional în oală mare. Ar trebui să dureze minim 2 ore, în funcție de cum e fasolea este posibil să dureze mai mult. Al doilea mod este într-o oală cu presiune. Caz în care într-o oră jumătate ar trebui să fie fierte cum trebuie.
După ce e fiartă fasolea, se pune într-o sita și să lasă bine la scurs să eliminăm lichidul. - În cazul în care ai ales versiunea cu fasolea la conservă trebuie să golești conținutul într-o sită și să clătim bine pentru a elimina lichidul din conservă.
- Punem uleiul într-o cratiță să se încălzească și adăugăm ceapa și începem să o călim. Când s-a călit, adăugăm ardeiul și morcovul și călim în continuare. Adăugăm foaia de dafin și busuiocul și amestecăm din nou.
- Se adaugă rosile și apoi fasolea și amestecăm bine. Lăsăm să fiarbă pentru încă 5 minute și apoi putem asezona cu sare și piper după gust.
După aceste 5 minute ar trebui să se fi îngroșat și poți opri focul.
La final presărăm pătrunjel (sau ce altă verdeață ai ales) tocat și gata.
Eu am servit-o alături de turtă de mălai și ceapă roșie.
Poftă bună!