Sustenabilitate | Episodul 2: Plasticul – ce facem cu el?

Conform oceancrusaders.org se estimează că sunt peste 5.25 trilioane de resturi de plastic ce plutesc în ocean, iar consumatorii utilizează peste 500 de miliarde de pungi de plastic pentru cumpărături pe an.

Dacă a-i lipi toate aceste pungi, ai putea să înconjuri globul de 4,200 de ori.

Doar 1 din 5 sticle sunt reciclate, iar restul de 4 contribuie la cele 1.3 milioane de tone aruncate anual.

Mai multe statistici despre cum ne îngropăm în plastic puteți găsi centralizare în site-ul oceancrusaders.org.

Sunt enorm de multe surse de informare și cu cât citești mai multe articole și te uiți la mai multe documentare cu atât devine mai copleșitor și nu știi cu ce să începi.

Pe parcursul unui an, am reușit să schimb următoarele 4 lucruri:

  1. Să nu mai cumpăr apă îmbuteliată. Din nefericire, nu trăim într-o țară în care să se fi investit atât de mult în sistemul public astfel încât să ne permitem să bem apă de la chiuvetă. Există însă o soluție super la îndemână și practică 🙂
Cana filtranta BRITA Marella XL BR1026455, 3.5l, alb-transparent

Principiul folosirii cănii filtrante este unul foarte simplu: cumperi cana care vine de regulă cu 3 filtre. Fiecare filtru ar trebui să îți ajungă pentru cel puțin 45 de zile, luând în calcul o familie de două persoane care beau 2l de apă de zi.

Tot ce trebuie să faci să te asiguri că schimbi filtrul din când în când și să te bucuri de apă fără să cari sute de sticle de plastic de la magazin.

Eu am început cu Brita, iar acum folosesc Aquaphor. Am ajuns la concluzia că nu contează brandul, toate filtrează la fel. E important însă să alegi una mică, să o poți pune în ușa de la frigider. Modelele mai mari sunt tentante, dar ajung să îți strice toată combinația în frigider.

2. Să folosesc sacoșe refolosibile. E în ADN-ul nostru punga cu pungi, nu? Am trăit toată copilăria cu ea, iar când am plecat de acasă, mi-am făcut propriul meu sertar de pungi, că poate poate le iau cu mine data viitoare la magazin. De acest obicei mi-a fost super greu să mă dezvăț și uneori încă mai eșuez. Am încredere însă că va fi puțin mai bine cu fiecare drum la magazin de acum înainte. Ce am făcut eu să îmi fie mai ușor?

Am început să implementez următoarea regulă: Dacă uit punga acasă, atunci ori le car în mână până la mașină ori cumpăr o sacoșă reutilizabilă. Sincer vorbind nu am avut prea mult succes cu această prima regulă, pentru că tot le uitam acasă (în dulap) și tot ajungeam să cumpăr. Atunci am implementar regula #2: Punga trebuie să fie mereu la îndemână să o folosești. Așa că am început: în portbagaj, la intrare lângă ușă, în dulapul de la birou pentru când merg la Mega să iau ceva dulce și tot așa.

3. Să folosesc cele mai rezistente pungi tip zip-lock. Momentan preferatele mele sunt cele de la IKEA. De ce? Pentru că fiind foarte groase, reușesc să le refolosesc de foarte multe ori până când sunt nevoită să le arunci. Când terminăm cu pandemia intenționez să fac tranziția către stasher bags.

4. Am făcut tranziția către paie de sticlă. Cu această decizie sunt cea mai fericită. Lăsând la o parte că faci super bine că nu mai arunci plasticul, experiența e super faină. Garantez că dacă le încerci, nici prin cap nu-ți va mai trece să te întorci la cele standard. Chiar mă gândesc să-mi fac și o rezervă la birou.

Choose Your Color Barely Bent Glass Straw Set of 4 - Strawesome

5. Am făcut tranziția către periuțe de dinți de bambus. Alt aspect pe care îl recomand cunoscuților super mult. Minimalismul și calitatea sunt impresionante.

Amazon.com : Biodegradable Eco-Friendly Natural Bamboo Charcoal ...

6. Mi-am cumpărat un Soda Stream. De ce? Pentru că deși am eliminat problema cu apa plată, obișnuiam să continui să cumpăr suc și apă minerală pentru limonadă. Cu această ultimă achiziție am reușit să elimit aprox 90% din situațiie în care cumpăram sticle de plastic.

Aparat pentru bauturi carbogazoase Sodastream Spirit, Negru

Îmi dau seama că e doar începutul și că mai am multe de schimbat, însă pentru mine a fost important să aleg acele lucruri care să-mi simplifice viața.

Voi cu ce ați început?