Aceasta era una dintre rețele mele preferate pentru brunch pentru că este super aromată și efectiv îți încălzește sufletul. Ultima dată când o mâncasem era în versiunea ei originală cu ouă și pentru că mental credeam că nu am cum să înlocuiesc oul, am pus-o on hold mult timp, crezând că nu mă mai pot bucura de ea.
M-am înselat teribil însă, căci versiunea aceasta vegană este super delicioasă ❤️ Este la fel de aromată, iar crema de tofu îi dă o cremozitate asemănătoare oului ❤️
În funcție de cum vrei oul, ai mai multe variante pentru înlocuitor, las explicația mai jos pentru fiecare:
- poți merge full mode și să faci un ou ochi vegan (rețeta e deja pe blog)
- Dacă vrei să fie “gălbenușul” mai tare, atunci poți folosi un mix de ouă vegane sau chiar mixul meu pentru omletă din năut
- Poți chiar face tofletă standard și să o pui grămăjoare.
- sau poți face versiunea de mai jos. Eu am vrut să fac ceva mai rapid decât oul prăjit vegan, însă să rămână în continuare cremos, motiv pentru care am făcut o cremă de tofu aromată care a mers la fix 😍
Ingrediente pentru sosul de roșii
2 linguri de ulei de măsline
o ceapă medie tăiată cuburi
un ardei roșu tăiat cuburi
4 căței de usturoi tăiați mărunți
2 lingurițe de boia dulce (sau picantă dacă vrei picant)
o linguriță pastă de roșii
o conservă roții în conservă
Opțional pentru servire: feta vegană, pătrunjel, avocado
Ingrediente cremă de tofu
180g tofu natur
100ml lapte vegetal
10g fulgi drojdie inactivă
o linguriță turmetic
o linguriță sare neagră
sare după gust.
Mod de preparare
- Încingem uleiul de măsline într-o tigaie pe foc mediu. Adăugăm ceapa și călim puțin. Adăugăm apoi ardeiul, usturoiul si condimentele și călin din nou până când legumele se înmoaie puțin.
- După ce s-au înmuiat legumele puțin, adăugăm roșiile din conservă. Dacă roșiile sunt întregi, va trebui să folosiți o lingură de lemn pentru a le mărunți în timp ce se gătesc. Folosind conserva în care au fost roșiile punem apă în tigaie, o jumătate de conservă de apă ar trebui să fie suficient.
Fierbem la foc mic, amestecând din cand până când scade sosul.
În acest moment gustăm și asezonăm cu sare și piper după gust. - Între timp facem crema de tofu. Punem toate ingredientele într-un blender și amestecăm până când devine o cremă fină.
- Folosind o lingură facem adâncituri în sos pe care apoi le umplem cu crema de tofu. Asa cum ai face cu ouăle standard. Lăsăm la fiert încă 2-3 minute pentru ca amestecul de tofu să preia din condimentele din sos.
- Poate fi servit fix așa, alături de pâine prăjită.
Dacă vreți să o faceți puțin mai frumoasă, o puteți decora cu pătrunjel, cuburi de feta vegană și avocado.