Weekendul trecut mi s-a făcut așa pofta de savarine, încât nu pot să vă descriu. Din păcate, nu am găsit nicio cofetărie care să vândă savarine vegane așa că mi-am încercat norocul. Și bine am făcut, căci au ieșit suuuuper delicioase. Le-am împărțit prin vecini și nu și-au dat seama de diferență. Și nici tu, garantat.
Singurul regret pe care îl am este că le-am terminat târziu și nu am mai avut lumină să le fac poze frumoase. Dar promit că revin cu o poză frumi-frumi, căci clar le mai fac și weekendul viitor.
Later edit: Nu m-am putut abține și le-am făcut din nou, motiv pentru care am schimbat și pozele 💚
Ingrediente pentru 12 mini savarine
200g făină
240ml lapte vegetal
30ml ulei vegetal
5g drojdie uscată
1 lingură zahăr
un strop sare
o jumătate linguriță turmeric
Mod de preparare
- Începem prin a face blatul pentru savarine. Încălzim puțin laptele, dar nu foarte mult, cât să îți poți ține degetul în el după ce l-ai
încălzit. Adăugăm zaharul și drojdia și lăsăm 10 minute să se umfle puțin. După ce s-a umflat adăugăm peste restul ingredientelor și amestecăm cu putere până se transformă într-un blat moale și pentru încă 10 minute (în loc de frământare). Le lăsăm să crească acoperite cu un prosop pentru 30-45 de minute sau până și-au dublat volumul. - Eu nu am avut forme speciale de savarine, așa că am folosit forma clasică de brioșe pe care am uns-o cu unt vegan. După ce a crescut aluatul începem să îl transferăm în formele pentru brioșe folosindu-ne de două lingurițe. Ai grijă să le împarți egal, astfel încât să îți iasă egale. După ce ai transferat compoziția, lasă-le la crescut pentru încă 30 de minute sau până când și-au dublat volumul. Le coacem la 180 grade pentru 30-35 minute.
- În timpul în care crește alatul pregătim siropul. Punem într-o oală apa cu zaharul și îl fierbem pentur 2-3 minute. Oprim focul și adăugăm esența de vanilie. Lăsăm apoi la răcit.
- După ce s-au răcit savarinele, le tăiem un capac cu cuțitul de pâine și începem să le înmuiem pe rând în siropul de zahăr. Siropul rămas îl tornăm tot peste savarine căci o să îl absoarbă de tot.
- După ce au absorbit siropul, folosim un pos în care punem frișca bătută să umplem spațiul dintre savarină și capac.
Opțional poți folosi puțin gem să facem un capac ca la cofetărie, însă poți și fără.