prajitura-alba-ca-zapada-de-post

Prăjitură albă ca zăpada vegană

Când am învățat eu să fac prăjituri, când aveam vreo 12-13 ani, prăjitura aceasta era tare la modă. Recunosc însă că am o relație love-hate pentru că pe cât de mult îmi place pe atât de mult detestam să fac foile pe dosul tăvii :))

Dacă și voi sunteți la fel ca mine, să știti că am găsit niște foi deja coapte în supermarket, făcute de cei de la Dr Oetker care au îngrediente super faine și chiar merită încercate.

Dacă vreți însă să faceți voi foile, rețeta conține toți pașii, inclusiv realizarea foilor.

Ingrediente foi

  • 500g făină

  • 1 plic praf de copt

  • 100g zahăr

  • 150ml ulei cocos

  • 150ml lapte vegetal

Ingrediente cremă

  • 1l lapte vegetal

  • 145g făină

  • 210g zahăr

  • două linguri extract de vanilie

  • coaja rasă de la o lămâie netratată

  • sucul de la o lămâie

  • 200g margarină sau unt vegan

  • o linguriță de turmeric

  • pentru decor: nucă de cocos.

Mod de preparare

  • Începem prin a pregăti foile, în cazul în care alegeți acest pas. În cazul în care săriți, foile de care vorbeam sunt acestea:
  • Punem laptele, uleiul, zaharul intr-un bol si amestecam pana se dizolva zaharul. Punem apoi toată făina și amestecăm până se încorporează complet. Aluatul obținut se învelește în folie și se pune la rece pentru o oră.
  • După ce s-a răcit, se împarte în 4 părți egale. Fiecare parte se întinde într-o foaie dreptunghiulară, de forma tăvii voastre de cuptor. pentru întins, eu recomand să o faceți între două foi alimentare. Așa nu se va lipii și nici nu va fi nevoie de extra făină sau ulei.
  • După ce ați întins foaia pe forma tăvii, punem tava invers (de asta se numesc foi de dosul tăvii), așezăm aluatul întins cu tot cu foaie de copt sub, intepăm aluatul cu o furculiță (să nu se umfle) și apoi dăm la cuptorul preincălzit la 180 grade pentru 7-10 minute.
    Facem la fel cu toate cele 4 foi.
    Foaia e coapta atunci când se rumenește ușor pe margini.
    După ce le-am copt le lăsăm să se răcească și facem crema.
  • Crema de lămâie
  • Punem laptele la fiert pe foc mic. Într-un vas separat se amestecă toate făina, zahărul și 200ml din laptele de pe foc. Se va face un aluat ca de clătite. Acest aluat îl turnăm peste lapte și începem să amestecăm continuu cu un tel.
    Amestecăm continuu până se îngroașă, o să dureze câteva minute.
  • După ce s-a îngroșat crema o luăm de pe foc. Punem extractul de vanilie și încorporăm.
    Acoperim cu o folie alimentară, folia să fie lipita de compoziție să nu se creeze pojghiță.
    Se lasă așa la răcit.
  • După ce s-a răcit, folosind un mixer se încorporează în cremă margarina tăiată cuburi la temperatura camerei. După ce am încorporat bine și a devenit și mai cremoasă, adăugăm zeama și coaja de la lămâie și amestecăm.
  • Cum se asamblează prăjitura
  • Începem prin a împărți crema în 4 părti egale.
    Se ia prima foaie, se întinde o parte crema, să ia a doua foaie se întinde o parte crema și tot așa până când am pus toate foile una peste alta cu cremă la interior.
    O parte din cremă evident o păstrăm pentru ornat, acoperită în frigider.
    Prăjitura astfel asamblată, o acoperim cu folie alimentară și o dăm la frigider cu un fund de bucătărie pus pe ea, să pună presiune. E bine să stea la rece, cu presiune pe ea, minim 3 ore, însă de preferat peste noapte.
  • A doua zi, dăm folia deoparte, punem crema rămasă deasupra și decoperăm cu fulgi de cocos.
prajitura-alba-ca-zapada-de-post