Cea mai bună pâine de casă este cea făcută de mama, clar! Sincer nu știu ce îi face, însă îi iese pufoasă și cu gust de iubire. A mea e puțin diferită, e pufoasă la mijloc și crocantă la exterior, un pretendent curajos în competiția cu a mamei, cel puțin așa zic eu.
Și se face așa ușor ❤️ Multă lume are impresia că e greu să faci pâine. Realitatea însă este că nu e greu deloc, trebuie doar să ai rabdare și grijă. Să îi acorzi atenție și să nu o grăbești. În rest, drojdia face toată treaba 🥳
Ingrediente
500g făină albă
1 plic drojdie uscata
1 lingură zahăr
350 ml apă călduță
100ml ulei măsline
un strop de sare
optional: două linguri de lapte vegetal și semințe să preserăm deasupra.
Mod de preparare
- Începem prin a pune în apa călduță lingura de sare, pliculețul de drojdie și lingura de zahăr și lăsăm deoparte pentru 5-10 minute sau până când începe să facă bule. Ce înseamnă apă călduță? Să fie mai caldă decât temperatura camerei, dar nu atât de caldă încât să te ardă dacă pui degetul în ea.
- Separat într-un bol amestecăm făina, sarea și uleiul. Este important sa amestecăm sarea în făină să nu atingă direct drojdia. Sunt unele rețete care spun să adaugi sarea după ce ai amestecat lichidele, însă mie nu mi se pare ca e o diferență și e mai ușor să frămânți în versiunea aceasta.
După ce a făcut spume lichidul, punem compoziția peste cea uscată și începem să amestecăm bine. După ce se formează o bilă, mutăm compoziția pe blat și începem să o frământăm. Aici e bine să fii atent, este nevoie de puțină făină pe blat ca să nu se lipească, dar nu prea multă, să nu devină foarte tare. Pe măsură ce frămânți, aluatul ar trebui să devină din ce în ce mai elastic și mai puțin lipicios. În 10-15 minute maxim ar trebui să fie gata. După ce am terminat de frământat, ungem un bol mare cu ulei, punem aluatul sub formă de bilă în bol, acoperim și îl lăsăm într-un colț călduț pentru 30-45 minute sau până când își dublează forma. Mie-mi place să îl las în cuptorul cu microunde (oprit bineînțeles) ca sa-l feresc de curent. - După ce și-a dublat forma, apăsăm cu mâinile în aluat să se desumfle și răsturnăm iar aluatul pe blat. După ce am scos aerul din prima tură de creștere, acum e momentul să îi dăm formă. Cum facem asta? Aducem din cele patru colțuri spre mijloc, de câteva ori și apoi răsucim capetele. Întoarcem aluatul și folosim mâinile împingând spre blat pentur a închide bine și a se forma o bilă. După ce am format bine, o punem în tavă pe o foaie de copt pentru încă 45 de minute pentru a crește din nou.
- După ce a crescut, o crestăm cu un cuțit foarte ascuțit, destul de adânc, o ungem cu puțin lapte și presărăm mixul de semințe dorit. Dacă nu se dorește acest lucru, este nevoie doar de crestare. E nevoie să fie crestată pentru că altfel se va rupe în cuptor la creștere
- O coacem la 250 grade cu o tava de apa sub pentru 25 minute. Apoi scoatem tava cu apa, coborant temperatura la 220 grade si o mai lasam pentru alte 20 de minute. O să se coacă perfect așa. Pentru a-și păstra crusta crocantă e important să nu o acoperi în timp ce se răcești.
Știu că e greu, dar las-o să se răcească complet până să o tai, altfel se va înmuia puțin crusta.