Nu am mai mâncat ciorbă de urzici din copilărie. Asta și pentru că o mâncam doar pe cea făcută de mama, iar începând cu liceul, nu prea am fost acasă în sezonul urzicilor.
Mi s-a făcut așa o pofta zilele acestea când le-am văzut la raft, căci nu am putut rezista. Este o rețetă super delicioasă, care îți testează cu adevărat răbdarea pentru că să alegi urzicile din comerț nu e un task ușor dimpotrivă. Cred că aș fi preferat să le culeg eu, îmi imaginez că ar fi fost mai ușor :))
Ingrediente
1 ceapă
1 morcov
500g urzici
un cub legume
o lingură pastă de roșii
200g smantână vegetală
sare și piper după gust.
o lingură ulei măsline
Mod de preparare
- Începem prin a curăța urzicile. Eu am început prin a le scutura uscate iar apoi am umplut chiuveta de apă, le-am lăsat la înmuiar 10 minute, iar când s-a lăsat pâmântul jos, le-am luat la mână. A durat vreo 30 de minute toată operațiunea, dar a meritat.
- Luăm o oală de ciorbă și o punem pe foc. În ea încălzim lingura de ulei de măsline și călim ceapa. Adăugăm apoi lingura de pastă de roșii, cubul de legume și morcovul și amestecăm din nou, Adăugăm o cană cu apă și lăsăm totul la fiert pentru 10 minute. Urzicile se fierb mult mai repede, motiv pentru care am dat un avans în gătit celorlalte legume.
- După cele 10 minute, adăugăm 2 litri de apă și dăm în fiert. Când a început să fiarbă din nou adăugăm urzicile și dăm la fiert pentru încă 10 minute.
- După aceste 10 minute, gustăm legumele, iar dacă sunt fierte, dăm focul mai încet, asezonăm cu sare și piper și smântâna lichidă vegetală. Mai lăsați să fiarbă 1 minut și puteți lua de pe foc
- Optional: Dacă nu vreți să folosiți smântână vegetală din comeș, puteți să o lăsați așa sau să faceți una în casă din caju. Începeți prin a pune la înmuiat 30g de caju din 200ml de apă fierbinte. Iar când e gata ciorba, folosiți blenderul să o transformați într-o smântână pe care o adăugați în ciorbă.